четвер, 03 грудня 2009 18:56

Українські інтелігенти закликали сказати "ні" Януковичу у другому турі

"Проблема другого туру" — так можна охарактеризувати ситуацію, що створюється в Україні під час президентських виборів. Ні, щодо учасників другого туру питання не стоїть — Віктор Янукович і Юлія Тимошенко міцно закріпилися на чолі передвиборних рейтингів. У Віктора Федоровича немає проблем із мобілізацією свого виборця. Він, хоч і не проводить аж надто активну і креативну кампанію, проте відсоток підтримки має стабільно високий. Здається, навіть якщо лідер Партії регіонів узагалі проведе решту часу до виборів десь на Лазурному узбережжі, свої 30% він все одно отримає. А ще ж є голоси виборців Петра Симоненка й інших кандидатів, які можуть піти у його "скарбничку".

Інша ситуація в таборі демократів, які звикли об"єднуватися тільки перед розстрілом. Мало того, що висунулася ціла низка кандидатів, заздалегідь приречених на поразку, так ще й у середовищі колишніх соратників по помаранчевій революції вистачає інтриг.

Хоча певні зрушення таки є. Низка партій з блоку "НУНС" — Народний рух, ХДС, Партія захисників Вітчизни — заявили про підтримку Юлії Тимошенко. Справді, вирішити "проблему другого туру" можна, тільки якщо виборці всіх без винятку кандидатів від демократичних сил об"єднаються навколо того політика, який у цьому змаганні протистоятиме Януковичу.

До цього вже закликають представники української інтеліґенції. 2 грудня вони оприлюднили спеціальне звернення. "У другому турі ми всі, патріоти України, повинні прийти на виборчі дільниці і сказати тверде і впевнене "ні" чужій владі — Януковичу та його кримінальному оточенню, й об"єднатися довкола того кандидата, який вийде від демократичних сил на другий тур", — йдеться в документі, який підписали Мирослав Попович, Левко Лук"яненко, Анатолій Дімаров, Діана Петриненко й інші відомі особи.

Варто один раз відступити, щоб втратити плоди сторічних змагань

Головна загроза, яку бачать автори звернення, — отримати в результаті виборів антиукраїнську й антидемократичну владу: "Маємо на увазі не лише лідера Партії регіонів особисто, але і його антиукраїнське оточення в особах панів Табачника, Азарова, Колесніченка, Левченка, Калашнікова й інших. Згадувати ці одіозні імена ми змушені для того, щоб ні в кого не залишалося ілюзій стосовно того, хто і яку політику здійснюватиме від імені України в разі перемоги Віктора Януковича на виборах 2010 року".

Під час презентації звернення у Верховній Раді філософ Мирослав Попович наголосив, що в разі реваншу політичних сил, що програли минулі президентські вибори, усі демократичні здобутки України можуть бути втрачені.

Герой України Левко Лук"яненко закликав усіх детально роз"яснити українському народові, що "означатиме перемога на виборах людини із кримінальним минулим, яка до того ж постійно плутає письменників, назви держав, робить помилки в текстах тощо. Не можна, щоб така велика європейська країна, як Україна, мала на чолі таку людину".

На думку письменника Володимира Яворівського, прихильники всіх демократичних  кандидатів: Юлії Тимошенко, Віктора Ющенка, Арсенія Яценюка, Олега Тягнибока, Анатолія Гриценка — мають забути образи й об"єднатися у другому турі. "Ми просимо вас лише про одне: будьте мудрими у другому турі голосування, який напевне у цій непростій ситуації нас очікує. Не дайте керувати вашою волею емоціям, зневірі та байдужості. Пам"ятайте, що всі ми, українці, стоїмо біля останньої межі, за якою нас може чекати нова національна катастрофа, — звертаються інтелігенти. — Україну треба відстояти стільки разів, скільки це буде необхідно. І варто один раз відступити, щоб втратити плоди сторічних змагань".

Зараз ви читаєте новину «Українські інтелігенти закликали сказати "ні" Януковичу у другому турі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути