четвер, 31 січня 2013 05:45

Українців у Чехії очікує погіршення

На президентських виборах у Чехії минулого тижня переміг соціал-демократ Мілош Земан. Його відрив від суперника, консерватора Карла Шварценберґа, становить майже 10%. Перемога Земана дасть потужний імпульс чесько-українським відносинам, висловив сподівання український президент Віктор Янукович.

— Президент у Чехії не має повноважень, що могли б серйозно змінити внутрішню політику, — каже журналіст Олекса Лівінський, 39 років, екс-редактор часопису "Пороги", українського видання в Чехії. — Але Земан намагатиметься посилити свої повноваження. І це може призвести до напруженості з урядом, оскільки той консервативний. Можливо, Земан навіть намагатиметься відкликати деяких міністрів. Ситуація не буде аж така напружена, як була між Ющенком і Тимошенко або Ющенком і Януковичем, але теж досить непевна.

Земан був ще в Компартії часів Чехословаччини. Зараз він сповідує лівацькі погляди. Останні 10 років був пенсіонером, жив у селі. Вряди-годи щось коментував для преси. Чекав, коли праві уряди знищать свій рейтинг. Бо влада збільшила податки, врізала соціальні пільги, і це негативно позначилося на її популярності серед чехів. Надто у провінції. Це й дало можливість Земанові повернутися в політику.

У своїй кампанії Земан використовував ще й антинімецьку риторику, що  ґрунтується на конфліктах часів Другої світової. Бо його суперник, Карел Шварценберґ (нинішній міністр закордонних справ. — "ГПУ"), довго жив у Австрії, має дружину-австрійку, друге швейцарське громадянство.

Навряд чи позиція Праги зміниться щодо українських політв'язнів, які знаходять притулок у Чехії. Цей статус українцям надає міністерство внутрішніх справ, що не залежить від президента. Наприклад, коли притулок отримав Богдан Данилишин (екс-міністр уряду Тимошенко. — "ГПУ"), МВС не консультувалося навіть із чеським урядом, не кажучи про президента. Проте Земан може принести пом'якшення політики щодо нинішнього режиму в Києві. Новий президент пов'язаний із російським "Лукойлом", свої економічні інтереси ставить вище за питання демократії. Йому не важливі політичні процеси всередині України. Він буде готовий працювати і з Януковичем, і з українським урядом. Якщо треба, Прага підтримуватиме Росію у газових суперечках Києва та Москви.

У Чехії понад 130 тисяч українських заробітчан, які там важко працюють. Нашим буде гірше. Земан — лівий популіст, захищатиме, хай і на словах, насамперед права чеських працівників. На практиці це перетвориться на жорсткіше законодавство щодо громадян країн, які не є членами Євросоюзу.

Зараз ви читаєте новину «Українців у Чехії очікує погіршення». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути