вівторок, 19 вересня 2017 00:55

Україна має повернути 20 мільярдів доларів за чотири роки

Державний борг США перетнув позначку $20 трлн. Про це 8 вересня повідомило Міністерство фінансів країни.

Держборг України на 1 квітня становив $113,6 млрд.

— Зовнішній державний борг дорівнює 80 відсотків внутрішнього валового продукту. Це велике навантаження на нашу країну, — говорив прем'єр-міністр 39-річний Володимир Гройсман у липні.

"Протягом наступних чотирьох років Україна має повернути понад 20 мільярдів доларів боргів, — пише у "Фейс­буку" головний спеціаліст Міністерства фінансів Ольга Криворучко, 24 роки. — Міністр фінансів Олександр Данилюк із командою прагнуть розмістити українські облігації терміном на сім-­десять років під значно нижчі відсотки. Це дозволить полегшити навантаження на нашу економіку".

— Для України борг не має бути більш як 60 відсотків ВВП. У нас завелике навантаження на бюджет. Ми витрачаємо мільярди гривень на виплату процентів замість того, щоб пустити ці гроші на зарплати й пенсії. Краще, щоб позичали приватні компанії, а не держава, — каже економіст і банкір 58-річний Олександр Савченко.

Чому такий великий зовнішній борг у США?

— Що потужніша економіка, то більший борг може дозволити собі. По-друге, важливо, чи є валюта країни резервною. Тобто, чи можна нею вільно вести міжнародні розрахунки. Чи зберігають інші держави свої статки в цій валюті. Наприклад, у наших золото-валютних резервах — євро, фунти, швейцарські франки, американські долари, японська єна. Сполучені Штати і Японія не мають обмежень стосовно держборгу, бо можуть друкувати гроші. Це не призводить до інфляції, як у випадку з Україною.

Третій фактор — борги треба повертати. Коли країна позичає, то платить процентну ставку. Для Японії вона ледь не нульова, тому що там майже 10 років була мінусова інфляція. У США — трішки більше одного відсотка. Це майже невідчутно для американського бюд­жету.

У Росії зовнішній держборг перевищує 14 відсотків ВВП. Але корпоративний борг компаній сягає 50 процентів. При цьому велика їх частина належить державі.

Чи існують держави без боргів?

— Бруней. Але його не рахуємо, бо там — примітивна економіка.

В історії лише одна держава розрахувалася з усіма боргами — Румунія Ніколае Чаушеску. Незабаром після цього його повісили (зовнішні кредити держава повернула до 1989 року — ціною крайньої бідності населення. Це стало поштовхом до революції. — ГПУ).

Брати кредити — це нормально. Але треба тримати ситуацію під контролем.

До якої межі держборг — це не страшно?

— Золоте правило — позики повинні зростати повільніше за економіку країни.

Зараз ви читаєте новину «Україна має повернути 20 мільярдів доларів за чотири роки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути