Ексклюзиви
пʼятниця, 06 квітня 2012 07:00

Тимошенко ніколи не припинить боротьбу за владу

Автор: фото: Наталія Чубенко
  Борис Кушнірук: ”Політику, в тому числі і Тимошенко, варто більше боятись свого оточення, ніж відкритих опонентів”
Борис Кушнірук: ”Політику, в тому числі і Тимошенко, варто більше боятись свого оточення, ніж відкритих опонентів”

Німецький уряд веде переговори з українською владою щодо можливого лікування Юлії Тимошенко в берлінській клініці "Шаріте". Це підтверджують у німецькому міністерстві закордонних справ. Виїзд екс-прем'єра за межі країни може стати для неї нагодою не повертатися на батьківщину, припускають експерти.

— Тимошенко не залишить українську політику через від'їзд на лікування до Німеччини, — каже член Української народної партії, 46-річний економіст Борис Кушнірук. — Сама ж Тимошенко мала змогу ще до початку судового процесу домовитися з владою, чи залишити країну. Але не зробила цього, бо діє за принципом — або все, або нічого. Владі треба виключити її з політики, а не витиснути з країни.

Чому саме німецький уряд веде переговори щодо лікування Тимошенко?

— Німеччина намагається взяти на себе статус лідера Європи. Не варто забувати і про особливі доволі корупційні відносини між Німеччиною та Росією. Тому теоретично має право на життя й версія, що німці можуть провокувати ситуацію, що робила б з України європейського ізгоя. 2008-го саме Німеччина була категорично проти надання Україні перспективи членства в НАТО. З іншого боку виступала проти Росія.

Чи є формальні перепони відправки засудженого за кордон?

— Зараз законодавчого механізму випустити Тимошенко з в'язниці нема. Жоден ув'язнений у країні не почує від наглядачів: "Знаєте, поїдьте підлікуйтесь у санаторії, а потім повертайтеся". З тюрми виходять або за законом, або мертвими. Теоретично можна уявити, що законодавство змінять. Тоді це означатиме, що і Тимошенко приймає умови гри — їде з країни й не повертається. Я в це не вірю. Тимошенко йтиме до кінця. Для неї є три варіанти: або вона політично переможе своїх ворогів, або знищить усе довкола себе, або ж її знищать. Боротьбу за владу в Україні вона не припинить ніколи.

Кому вигідна Тимошенко за кордоном?

— І президенту, і всій опозиції. Турчинов обережний політик. Владі з ним можна домовлятися. Зверніть увагу: на нього нема жодної кримінальної справи. І Яценюк у 10 разів угодоздатніший за Юлю. Якщо народ захоче, щоб донецькі здавали владу, вони швидко домовляться з Яценюком.

Турчинову і Яценюку потрібна Тимошенко як прапор. І використовувати його вони хочуть удвох, а не втрьох. Та й навряд з Юлією у них вийде — вона відтиснула б їх на задвірки. Це цинічно, але політику, в тому числі і Тимошенко, варто більше боятись свого оточення, ніж відкритих опонентів.

Прокуратура звинувачує Тимошенко в причетності до вбивства Євгена Щербаня 1996 року. Що за цим стоїть?

— Влада всуху програла в Європі інформаційну війну по справі Тимошенко і тепер хоче відігратися. Не виключаю, в діяльності Тимошенко є жахливі речі, як у всіх бізнесменів 1990-х. Теоретично, Павло Лазаренко був зацікавлений у ліквідації Щербаня. Але він навряд чи навіть обмовився про це у присутності Тимошенко. Таку інформацію помічникам не говорять. Якщо причетність Лазаренка до вбивства й доведуть, то Тимошенко — сумнівно. Та й важко відкрити всі рахунки Тимошенко і Лазаренка.

Вони є досі?

— Обіг "Єдиних енергетичних систем" становив 10 мільярдів доларів. Прибуток був не менший за 20 процентів. Де ці гроші? Вони не можуть випаруватися. У Лазаренка знайшли 150 мільйонів. А решта? Думаю, цю інформацію мають лише американці. Але на даний момент вони у розкручуванні цієї справи чомусь не зацікавлені.

Кого може зачепити справа Щербаня?

— Нікого. Люди з оточення Лазаренка пішли або з політики, або з життя. Та й подіям уже 15 років.

Зараз ви читаєте новину «Тимошенко ніколи не припинить боротьбу за владу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

8

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути