середа, 26 грудня 2012 05:15

"Табачника залишили як плювок в обличчя українцям"

Автор: фото: Наталія Чубенко
  Олександр Палій: ”Уряд сформували за особистою відданістю Януковичу”
Олександр Палій: ”Уряд сформували за особистою відданістю Януковичу”

У новому уряді Миколи Азарова представлені лише люди "сім'ї" президента Віктора Януковича та кандидатури, підтримані Москвою, вважає політолог Олександр Палій, 38 років. Саме ці дві сили мають забезпечити чинному главі держави позитивний результат на виборах 2015 року.

— Тому я не чекав би від цього уряду реформ, — продовжує Палій. — Він націлений на те, щоб монополізувати та приватизувати для "сім'ї" залишки фінансових та майнових ресурсів країни. Забрати те, що ще не забрали.

Чому Сергій Арбузов став першим віце-прем'єром?

— Янукович готує його до прем'єрства, на місце Азарова. Це буде перша обкатка Арбузова в уряді.

Він неформально прив'язаний до "сім'ї" — товаришує з сином президента. Веде масштабну рекламну кампанію себе по всій країні. Арбузов не дозволив би цього собі без благословіння Януковича.

Націленість Арбузова на прем'єрство може створити проблеми для діяльності нинішнього уряду?

— Ні, бо це уряд "сім'ї". Микола Азаров розуміє, що він у статусі весільного генерала, і що його відправлять на почесну пенсію за першої нагоди.

Чому на посаду міністра закордонних справ призначили Леоніда Кожару, який займався міжнародними справами у Верховній Раді?

— Президентові потрібне перезавантаження відносин із Заходом. Янукович намагатиметься почати з Європою з чистого аркуша. На жаль, себе він поміняти не може, а от міністра — запросто. Хоча Україна потрапила в ізоляцію геть не через колишнього міністра Грищенка, а таки через режим Януковича. Не думаю, що ЄС так уже цікавить, хто саме буде обличчям цього режиму.

Наталія Королевська на посаді міністра соціальної політики стала несподіванкою?

— Янукович має втіху переманювати, перевербовувати членів команди Юлії Тимошенко. Демонструє світу, що та команда була не краща за його. Мовляв, дивіться, — це ж ваші люди!

В уряді не буде Бориса Колеснікова, який займався інфраструктурою. Чому?

— Уряд сформували за особистою відданістю Януковичу. І окремі міністри — як прогин перед Росією. А Колесніков представляє самодостатню економічну групу. Оскільки відбувається монополізація влади та ресурсів, він випадає з цієї схеми.

Які міністри були прогином перед Росією?

— Міністри оборони та освіти. Дмитра Табачника залишили як плювок в обличчя українцям. А новий міністр оборони — знову походить з-за кордону (Павло Лебедєв народився в Росії. — "ГПУ"). Кремль реагує на оборону та освіту найболючіше. Тож ці міністерства, по суті, віддано на відкуп. Для Януковича ці галузі не мають цінності, тож він спокійно віддає їх Москві.

"Ми поставили стандарт — тисяча євро зарплата й 500 пенсія"

37-річна Наталія Королевська протягом двох років критикувала владу й уряд Азарова зокрема. Наводимо її висловлювання.

"Уряд Азарова — це економічне зло в країні. Якби мені запропонували "підсилити" цей уряд, я б однозначно відмовилась. Наша партія в опозиції до Януковича і влади, а тому співробітничати ми не будемо ніколи".

"Ми поставили стандарт, який є реальний для України — це тисяча євро зарплата і 500 — пенсія. Це той стандарт, до якого маємо прагнути".

"Треба домогтися відставки уряду Азарова, який суцільно складається з мільйонерів та не здатний ані вивести країну з кризи, ані забезпечити її подальший розвиток".

Своє призначення на посаду міністра соцполітики Королевська прокоментувала так:

— Було два шляхи. Перший — продовжити критикувати уряд і владу, сховати голову в пісок від тих проблем, з якими сьогодні зіштовхнулись країна і люди. Другий — відкинути власні амбіції, взяти на себе відповідальність і почати діяти.

 

Зараз ви читаєте новину «"Табачника залишили як плювок в обличчя українцям"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

23

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути