четвер, 04 вересня 2008 20:16

"Дивно, що БЮТ і Партія регіонів не домовилися ще весною" - експерт

Перший тиждень роботи парламенту ознаменувався небувалою досі кризою всередині парламентської коаліції, узгодженими діями БЮТу і Партії регіонів та появою перспектив нових парламентських виборів. Директор Агентства моделювання ситуацій Віталій Бала, 41 рік, вважає, що коаліція між "регіоналами" та "бютівцями" не відбудеться.

Чи створять БЮТ і Партія регіонів коаліцію?

— Ні, бо попереду вибори. Вони можуть мати ситуативні голосування з тих чи інших законів — можливо, соціально-економічних. Але коаліцію створювати їм не вигідно. Нині багато говорять, що вони не зроблять цього, бо не поділять посади прем"єра та спікера. Але все ж головна причина — загроза втрати підтримки виборців.

То парламент розпустять?

— Якщо БЮТ і НУ-НС не домовляться протягом 10 відведених на це днів, то даю понад 50 відсотків, що так.

Останні події є підтвердженням того, що БЮТ і Партія регіонів улітку мали інтенсивні переговори, зокрема Тимошенко відпочивала-таки на яхті Шуфрича в Сардинії?

— Насправді всі мали консультації з усіма. Питання в іншому. Ще з півроку тому було зрозуміло, що рано чи пізно політичним важковаговикам — БЮТ і Партії регіонів — набридне ходити на Банкову і щось для себе виторговувати. Отож вони домовляться між собою й вироблять певні правила гри. Бо на сьогодні вже немає трикутника Ющенко–Тимошенко–Янукович, залишилися політичні сили останніх двох. "Наша Україна", на яку спирається Віктор Ющенко, є політичним карликом. Тому дивно, що БЮТ і Партія регіонів не створили коаліції ще весною. А щодо їхнього спільного голосування, то думаю, що з боку БЮТ це було не грюкання дверима, а останнє попередження.

То хто кого зрадив?

— Ніхто не зраджував. Справу зробила безвідповідальна поведінка Секретаріату президента за його мовчазної згоди.

Дії Тимошенко привітали з Москви наближені до Кремля політики. Це, а також її позиція щодо грузинських подій, є підтвердженням таємної дружби з російським керівництвом?

— Треба бути реалістом. Ми є сусідами Росії й нікуди від того не дінемося. Тому щодо російсько-грузинського конфлікту поведінка Юлії Тимошенко була логічною і правильною. Вона не є президентом, який відповідає за зовнішню політику держави.

Кремль ставитиме на Тимошенко на наступних президентських виборах?

— Насправді фактор і Сполучених Штатів, і Росії важить нині на виборах набагато менше, ніж про них говорять. Це довели минулі дострокові парламентські вибори. Сьогодні проблема в іншому — деякі політики можуть розігрувати конфлікт на Кавказі й ділити український народ на той, який за США, і той, який за Росію.

Зараз ви читаєте новину «"Дивно, що БЮТ і Партія регіонів не домовилися ще весною" - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути