Ексклюзиви
вівторок, 20 грудня 2011 05:15

Наступна воєнна операція можлива проти Ірану

  Сергій Толстов: ”Із 14 трильйонів доларів зовнішнього боргу США понад половину грошей іде на близькосхідні війни”
Сергій Толстов: ”Із 14 трильйонів доларів зовнішнього боргу США понад половину грошей іде на близькосхідні війни”

Сполучені Штати офіційно завершили воєнну операцію в Іраку. Незабаром Вашингтон може розпочати збройну кампанію проти сусіднього Ірану, вважає директор Інституту політичного аналізу і міжнародних досліджень Сергій Толстов, 56 років:

— Ірак претендував на роль регіонального лідера і завжди мав проблеми у відносинах з Іраном. Навіть воював із ним. Американці напали на Ірак 2003-го, коли Іран не мав центрифуги збагачення урану. Зараз Вашингтон намагається виправдати свій напад на Багдад, звинувачуючи Тегеран у зв'язках із терористами Усами бін Ладена, не маючи на це підстав. Це спроба дограти ідеологічну війну після того, як стала очевидною поразка "іракського проекту". Упродовж восьми років війни там постійно перебували близько 150 тисяч військових. Американці витратили 4 трильйони доларів, утратили 4487 осіб і пішли, навіть не вибачилися. В Іраку кажуть: це щастя, що американці пішли. Ми їх так любили, що аж ненавиділи.

Наступну війну Штати розв'яжуть проти Ірану?

— Просто так цього не зробиш. Аби розпочати таку війну, потрібні реальніші причини. Наприклад, нещодавній скандал із замахом на саудівського посла у США, в якому звинуватили Іран, — це був можливий привід. Але Штати з нього не скористалися. Треба показати агресивність Ірану. Суспільство краще сприймає воєнні дії, якщо розуміє, яка для цього є підстава.

Нова війна на Близькому Сході потрібна США, щоб кудись подіти військовий контингент?

— Річ не в контингенті. Якщо його виводять з Іраку, це зовсім не означає, що військових нікуди прилаштувати. Люди, в яких закінчується контракт із національною гвардією, яка там воювала, повертаються додому. США можуть швидко мобілізувати армію з контрактних резервістів — тих, хто щонайменше місяць прослужив на військових зборах.

З іншого боку, Штати зараз не мають грошей на нову повноцінну сухопутну війну. До того ж перед нападом на Іран потрібно нейтралізувати Росію. А в Москві теж готуються до можливих конфліктів.

Коли США може напасти на Іран?

— Напад на військові об'єкти можливий, коли в Ірану з'являться ракети з радіусом далекої дії або країна почне виготовляти ядерні бомби. Іран на той час може мати повноцінну систему протиповітряної оборони.

Спровокувати агресію може Ізраїль, якщо бомбардуватиме іранські військові об'єкти. Він не спроможний провести масовану операцію без допомоги американських авіаносців, бо потрібне буде кількатижневе постійне чергування літаків у повітрі й суцільні бомбардування.

США можуть знову загрузнути на Близькому Сході?

— У воєнних операціях не йдеться про справу честі. Є ефективність, безпека, результативність задля досягнення мети. Операція в Афганістані чітких цілей не мала. І це дорого обходиться. Із 14 трильйонів доларів зовнішнього боргу США понад половину грошей іде на близькосхідні війни.

З іншого боку, просто вивести американські війська з цього регіону неможливо. Бо це означатиме катастрофу для інших країн, скажімо,  Таджикистану, навіть Китаю. Тоді точно злетить проамериканський уряд у Пакистані. І буде загальна дестабілізація ситуації в регіоні.

Зараз ви читаєте новину «Наступна воєнна операція можлива проти Ірану». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути