пʼятниця, 16 листопада 2018 07:35

Російська церква в Україні не пустила своїх єпископів до президента

Автор: WWW.VARJAG2007SU.LIVEJOURNAL.COM
  Опівдні Український дім, де мала відбутися зустріч президента Петра Порошенка з ієрархами Московського патріархату, оточила Нацгвардія. В будівлю нікого не пускали. Охоронці з собаками перевіряли споруду, навіть на даху чергували гвардійці. 13 листопада, Київ
Опівдні Український дім, де мала відбутися зустріч президента Петра Порошенка з ієрархами Московського патріархату, оточила Нацгвардія. В будівлю нікого не пускали. Охоронці з собаками перевіряли споруду, навіть на даху чергували гвардійці. 13 листопада, Київ

Президентові Петрові Порошенку не вдалося провести зустріч з єпископами Російської православної церкви в Україні 13 листопада. Мала відбутися в столичному Українському домі. Однак у день заходу представники Московського патріархату відмовилися прибути в обумовлене місце. У Києво-Печерській лаврі організували екстрений собор. На ньому вирішили не долучатися до створення Української помісної церкви.

Під вечір Порошенко таки зустрів­ся з трьома ієрархами Російської православної церкви в ­Україні.

— Велика частина єпископату Московського патріархату виступає за створення єдиної церкви, — каже директор Національного інституту стратегічних досліджень 42-річний Ростислав Павленко. — Ієрархи розповіли, що на них чинять шалений тиск. Попросили не розкривати їхніх імен.

— На зібранні чимало єпископів виступали за те, що треба поїхати до президента. Однак не більшість, — розповідає митрополит МП Софроній, 78 років, в інтерв'ю "Главкому". — Єпископи назвали неканонічним те, що вони мали їхати до Українського дому. Мовляв, в історії не було такого, щоб священики ходили до царя чи імператора. Я викрикнув, що не погоджуюсь, але був одинокий. Я їх питав: "Що ви після сьогоднішнього засідання робитимете вдома?" У відповідь — тиша. Треба відкинути амбіції, політичну заангажованість і пожаліти свій народ. Я їм так і сказав, що завтра їх оголосять Російською церквою.

— Повноцінна зустріч єпископів із президентом не відбулася. Однак на надання автокефалії це суттєво не вплине, — говорить релігієзнавець Олександр ­Саган, 51 рік.

— Такі зустрічі Петро Олексійович провів із представниками Київського патріархату та Автокефальної церкви. Щоб владі не закидали утиски священиків МП, ініціював перемовини з ними.

Московський патріархат спочатку погодився на зустріч в Українському домі, але в останній момент передумав. Важко повірити, що так склалися обставини. Це прояв неповаги до держави в особі президента. Вони отримали вказівку з Москви, тиснуть на своїх єпископів. Українська сторона повинна це розуміти. Усіма силами сприяти й полегшувати перехід представників МП до майбутньої помісної церкви.

Україні рішення про томос потрібне якомога швидше. Бо з кожним днем затягування Росія тисне на священиків і маніпулює вірянами.

— Президент хотів донести до представників Російської православної церкви в Україні своє бачення ситуації, — каже релігіє­знавець 49-річний Андрій Юраш. — Запросити їх долучитися до майбутньої помісної церкви. Проте позиція Московського патріархату не витримує жодної критики.

Предстоятель УПЦ Київського патріархату Філарет та Автокефальної церкви Макарій можуть відмовитися від претензій на посаду керівника єдиної помісної церкви (інформація про те, що вони написали листа з відмовою Вселенському патріарху Варфоломію, з'явилася в пресі. — ГПУ). Але офіційної заяви немає. Можливо, це стимулювало б компроміс між Московським патріархатом і проукраїнськими церквами. Однак говорити про це зарано.

Дві церкви не підтримують автокефалію

Сербська православна церква не підтримує рішення Константинопольського патріархату про створення в Україні помісної церкви. Вважає, що це має вирішуватися на Всеправославному соборі.

Про надання Україні томосу Константинополь оголосив 11 жовтня. Тоді ж зняв анафему з глави УПЦ Київського патріархату Філарета й предстоятеля Української автокефальної церкви Макарія, накладену 1997-го Московською патріархією. Це теж не влаштовує сербів.

— Дві церкви заявили про підтримку московської моделі подолання розколу в Україні — Антіохійська і Сербська. Але не виступили проти нашої автокефалії, — каже релігієзнавець Андрій Юраш, — Антіохія — це Сирія. Її патріарх зараз у Лівані. За нашими даними, його офіс в Баламанді (чоловічий монастир за 10 км від міста Триполі в Лівані. — ГПУ) охороняють російські спецслужби. А Сербія — давній стратегічний партнер Москви. Великі сподівання Росія мала ще на Польську, Чеську, Грузинську, Болгарську та Олександрійську церкви. Однак від них немає жодної заяви, яка перекреслювала б наші перспективи. Всі очікують завершення ­надання Українській церкві томосу.

Зараз ви читаєте новину «Російська церква в Україні не пустила своїх єпископів до президента». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути