пʼятниця, 17 листопада 2017 06:50

"Росіянам доведеться піти з Донбасу"

"У Сполучених Штатів і Росії різне бачення того, як встановити мир. Але ми працюємо, щоб до нього прийти", — прокоментувало 14 листопада посольство США в Москві переговори щодо вирішення конфлікту на Донбасі.

Вони відбулися напередодні в сербському Белграді між представником американського Держдепартаменту по Україні Куртом Волкером з помічником президента Росії Владиславом Сурковим.

Говорили про миротворчу місію ООН на Донбасі. Резолюцію про її розміщення РФ передала до організації на початку вересня. Має діяти лише на лінії розмежування між так званими ЛНР, ДНР та Україною, наполягав Кремль.

— Американські друзі передали свої пропозиції до нашого проекту — 29 абзаців. Три з них наша делегація визнала прийнятними. Мало, але краще за нуль, — говорить 53-річний Владислав Сурков.

27 жовтня в Києві Курт Волкер сказав українським нардепам: миротворці мають контролювати російсько-український кордон, і в місії не повинно бути росіян. Щоб вона почала роботу, Москва мусить вивести свої війська.

"Україна та її союзники — США, Франція, Німеччина — розробили спільну позицію щодо миротворців. У разі її втілення Кремлю доведеться поспіхом виводити з Донбасу своїх людей та іржавий непотріб, аби не залишати доказів для майбутніх міжнародних судів, — пише військовий оглядач Юрій Карін для видання "Апостроф".

— Час працює проти російського самодержця. Йому бажано уникати активних дій до перевиборів на черговий термін у березні 2018-го. Також на тлі продовження санкцій за Крим і Донбас і набрання з січня наступного року чинності нових санкцій, економічні проблеми можуть спровокувати соціальну кризу в РФ.

Тому Путін зацікавлений у вирішенні російсько-українського конфлікту. Найкомфортніший варіант для окупанта — його "замороження" шляхом розміщення "миротворців" — російських або країн-сателітів по лінії розмежування. Так залишить можливість шантажувати нашу державу за допомогою "особливо­статусного" маріонеткового керівництва ОРДЛО. Але домовленість у такому форматі не передбачається.

Українські союзники хочуть добитися стабільності в регіоні. Російська агресія й анексія Криму б'ють по Європі. Путін фінансує націоналістичні й неофашистські організації для просування сепаратистських рухів в ЄС, щоб його розвалити.

Через санкційний і дипломатичний тиск росіянам доведеться піти з Донбасу. Але доки про це домовляться, від Кремля можна очікувати будь-яких неадекватних кроків. Наприклад, загострення конфлікту після президентських виборів".

Зараз ви читаєте новину «"Росіянам доведеться піти з Донбасу"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути