Ексклюзиви
четвер, 25 лютого 2021 06:56

Росія посилює вплив на Білорусь

Автор: REUTERS
  Президент Росії Володимир Путін і самопроголошений глава Білорусі Олександр Лукашенко катаються на снігоходах у російському місті Сочі 22 лютого
Президент Росії Володимир Путін і самопроголошений глава Білорусі Олександр Лукашенко катаються на снігоходах у російському місті Сочі 22 лютого

— Уряди Росії та Білорусі багато зробили. Залишилося доопрацювати сім дорожніх карт із 33 (йдеться про об'єднання в Союзну державу. — ГПУ). Решта готові до підписання, — каже 22 лютого самопроголошений глава Білорусі 66-річний Олександр Лукашенко президенту РФ Володимиру Путіну, 68 років.

Зустріч у російському місті Сочі тривала понад 6 год. Каталися на лижах і снігоходах. Підписали угоди про постачання з Росії наф­ти й газу.

— Головне — це спільна робота в економіці. За час епідемії товарообіг впав на 15 відсотків. Але все одно становив понад 28 мільярдів доларів, — говорить Путін. — Ми близькі люди. Народи — близькі, як і мова, культура, яка йде своїм корінням у століття.

Востаннє Лукашенко й Путін зустрічалися торік у вересні. Тоді Білорусь отримала від РФ $1,5 млрд кредиту.

— Позиції Лукашенка послабилися. Москва загнала його в нові домовленості. Білорусь експортуватиме російські нафтопродукти. Раніше країни мали в цьому питанні суперечки, — каже експерт із міжнародних відносин Ілія Куса, 26 років.

— Серед партнерів у Лукашенка залишилися Китай і Росія. Китайці недавно виділили Білорусі кредит. Намагаються перехопити ініціативу, зробити Лукашенка залежним від них. Йому зараз потрібна фінансова подушка, щоб стабілізувати економіку. По ній вдарили західні санкції і коронавірус.

Про об'єднання в Союзну державу (союз РФ і Білорусі з єдиним політичним, економічним, військовим, митним, валютним, юридичним, гуманітарним і культурним простором. — ГПУ) не домовилися. Для росіян — це програма-максимум. Для Лукашенка — "червона лінія". Тому Росія намагається посилити свою частку в економіці Білорусі.

Україні варто звернути увагу, що вплив Росії на Білорусь посилюється. А ми досі не маємо плану розвитку відносин із нею.

Зараз ви читаєте новину «Росія посилює вплив на Білорусь». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути