вівторок, 22 березня 2011 02:00

Росія змінює формат реалізації проекту "Південний потік"

Автор: фото з сайта www.uceps.org
  Володимир Омельченко: ”Рівноправної участі в консорціумі ”Нафтогазу” і ”Газпрому” бути не може”
Володимир Омельченко: ”Рівноправної участі в консорціумі ”Нафтогазу” і ”Газпрому” бути не може”

"Газпром" розглядає можливість будівництва заводу зі зріджування газу на Чорному морі. Він може стати доповненням або й альтернативою трубопроводу "Південний потік", — заявив віце-прем'єр Росії з енергетики Ігор Сєчін.

— Росія не думає відмовлятися від "Південного потоку", лише змінює формат його реалізації, — коментує провідний експерт енергетичних програм Центру Разумкова Володимир Омельченко, 43 роки. — Туреччина не хоче давати Росії дозвіл на прокладення трубопроводу по її територіальних водах. Тож заявою Сєчіна Кремль хоче вплинути на Анкару.

Чи може "Нафтогаз" домагатися зниження ціни газу, якщо Росія переглядає концепцію "Південного потоку?"

— Можна посилатися на кон'юнктуру змін на газовому ринку з 2009 року, коли збільшилися поставки скрапленого газу до Європи. Відтоді ціни для європейських споживачів зменшилися. Але Росії наші аргументи будуть нецікаві, оскільки Україна не має можливостей отримувати енергоносії від інших постачальників. Чинний договір її повністю влаштовує.

Росіяни поступляться, якщо Україна вступить у Єдиний економічний простір і дозволить "Газпрому" поглинути свою газотранспортну систему. Створення консорціуму з управління українською газотранспортною системою буде першим кроком до такого поглинання. Адже рівноправної участі в консорціумі "Нафтогазу" і "Газпрому" бути не може. Російський монополіст має значно більшу ціну і вагу на ринку.

Чи український уряд хоче такого консорціуму?

— Київ зрозумів, що ніякої користі від об'єднання не буде. Адже від цього економічні й політичні позиції Кремля в Україні посиляться. З'являться нові важелі тиску на Банкову. Тому здорові сили в оточенні президента це враховують і протистоять цій ідеї.

Тобто ціна російського газу для України залишиться вищою, ніж для європейських країн?

— Якщо врахувати плату за транспортування російського газу нашою територією, то його ціна приблизно така ж, як і для європейців. Але інші країни не йшли на поступки стратегічного характеру, як це зробила Україна, коли дозволила перебувати Чорноморському флоту в Севастополі ще 25 років. Від харківських угод Україна не отримала жодних цінових переваг.

Які перспективи розробки шельфу Чорного моря і видобутку сланцевого газу в Україні?

— Інвестиційний клімат країни віддаляє їх. Такі проекти можуть бути реалізовані тільки після 2020-го. Від розвідки до видобутку мине не менше 10 років.

Зараз ви читаєте новину «Росія змінює формат реалізації проекту "Південний потік"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути