четвер, 13 серпня 2020 07:35

"Режим готується захищати себе"

Володимир Зеленський 5 серпня призначив заступником глави Офіса президента 37-річного Олега Татарова. Відповідатиме за правоохоронний напрямок.

До 2014-го був начальником Головного слідчого управління МВС. Курирував кримінальні провадження стосовно Тетяни Чорновол, Автомайдану й активістів. Міліціонери не застосовували зброї, майданівці самі стріляли у своїх, заявляв. Після Революції гідності та люстрації став адвокатом. Спів­працював з Андрієм Портновим, який відповідав за судову сферу в адміністрації Януковича. Захищав ексголову Апеляційного суду Криму Валерія Чорнобука, якого підозрюють у державній зраді. Закликав кримських суддів брати громадянство РФ і працювати за російськими законами.

— Ми всі жили за часів Януковича, але деякі люди побігли з ним, — сказав 42-річний Володимир Зеленський. — Багато залишилися нормальними, не зрадили України. Це несправедливо — всіх, хто очолював різні управління за Януковича, вважати старою владою.

— Це призначення — сигнал як для проукраїнського табору, так і для любителів Росії, — говорить політолог Віктор Бобиренко, 49 років.

— Перші переконалися, що режим Зеленського антиукраїнський. Другі зрозуміли, що можуть піднімати голову. Що влада чекає на них у своїх лавах, можуть повертатися і штовхати Україну в російські обійми.

Навряд Зеленський свідомо обирав токсичну фігуру. Він легко піддається маніпуляціям. Йому це кадрове рішення нав'язали. Головна риса президента — повинен мати стратегічне мислення. Друга — вміти знаходити й розставляти кадри. Таких умінь у Зеленського нема. Тому кадри йому нашіптують фаворити. Цього разу сказали: це професіонал.

Режим готується захищати себе. Хтось Зеленському вклав у вуха, що Татаров може оборонити його від вулиці. Але в нього не вийшло 2014 року, не вийде й зараз.

Саме по собі призначення не стане причиною масштабних протестів. Але одне нашаровується на друге. Чаша народного терпіння переповниться й виллється в ще один Майдан. Країною керують реваншисти. Це може призвести до національної катастрофи.

— Татаров був надійним виконавцем завдань Москви, спрямованих на силове придушення Майдану, — каже політолог Михайло Басараб, 43 роки. — Очевидно, його призначили, щоб остаточно перетворити систему слідчих органів на репресивну машину. Вже Генпрокуратуру й Державне бюро розслідувань використовують для переслідування опонентів режиму Зеленського.

Зараз ви читаєте новину «"Режим готується захищати себе"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути