Ексклюзиви
вівторок, 14 серпня 2012 05:30

"Регіонали" й комуністи конкурують в антиукраїнськості

Держава не може існувати під символами, з якими зустрічали Гітлера та під якими вбивали безвинних людей, заявив у Харкові лідер Компартії Петро Симоненко. На його думку, треба змінити нинішні герб тризуб та гімн. Питання мають винести на всенародний референдум, вважає Симоненко.

Борис Беспалий, 59 років, екс-депутат двох скликань:

— 2004 року комуністи віддали частину електорату Партії регіонів. Тепер хочуть її повернути. Тому між цими політичними силами йде конкуренція в антиукраїнськості. На місті президента Віктора Януковича я посадив би Симоненка. Від цього Партія регіонів виграє більше, ніж від союзу з комуністами в парламенті. Це був би шанс Януковича стати президентом усієї країни. Він посилив би свої позиції перед виборами.

Україна сприйняла державний герб і гімн від Луганська до Мукачевого. Під час Євро-2012 Донецьк виглядав, як Львів часів перебудови — весь у синьо-жовтих прапорах.

Мустафа Джемілєв, 68 років, голова Меджлісу кримськотатарського народу, нардеп-"нунсівець":

— У Європі ніхто з політиків не може собі дозволити подібних висловлювань, навіть комуністи. Їх би одразу притягнули до кримінальної відповідальності й звільнили би з посад. Раніше Симоненко говорив і про кримських татар у фашистському дусі. Заявив, що їх справедливо депортували з Криму 1944 року. Ми звернулися до Парламентської асамблеї Ради Європи заборонити Симоненку в'їзд у Європу, бо він підтримує сталінські ідеї.

У травні прем'єр-міністр Криму Анатолій Могильов назвав нас діаспорою. Раніше він опублікував статтю, де виправдовував депортацію татар. Нині політика прем'єра спрямована на очищення органів влади від кримських татар, щоб поставити своїх людей із Макіївки.

Юрій Шаповал, 59 років, керівник Центру історичної політології Інституту політичних і етнонаціональних досліджень:

— Варто згадати, що творилося під комуністичною червоною зіркою, гербами СРСР і УРСР: колективізація, розкуркулення, Голодомор, репресії. Під червоним прапором сталінський режим підписував із Гітлером угоди, проводив спільні паради. Тож Симоненко не має ніякого морального права говорити про зміни наших державних символів.

Такі відкати в питанні мови і символіки є розплатою за те, що не зроблено за понад 20 років державності. Треба кинути докір і Кравчуку, і Ющенку, і людям, які спроможні були зміцнити державність і покінчити з комуністичним минулим.

Ярослав Кендзьор, 71 рік, нардеп-"нунсівець":

— Усе логічно. Янукович замахнувся на українську мову, а комуністи взялися за зміну державних символів. Свідоме українство має відчути всю небезпеку, що висить над нашою державністю. Колись Симоненку в звинувачувальному вироку все це згадають і викладуть. Кожен отримає по заслугах неодмінно.

Зараз ви читаєте новину «"Регіонали" й комуністи конкурують в антиукраїнськості». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

10

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути