понеділок, 05 жовтня 2009 18:11

"Львів буде найкращим містом, яке запам"ятають назавжди"

Автор: фото з сайту tymoshenko.com.ua
  3 жовтня Юлія Тимошенко відвідала Прикарпатський військово-спортивний ліцей-інтернат
3 жовтня Юлія Тимошенко відвідала Прикарпатський військово-спортивний ліцей-інтернат

Кінець минулого тижня Юлія Тимошенко провела на Західній Україні — у Львівській та Івано-Франківській областях.

2 жовтня у Трускавці прем"єр взяла учать у ІХ Львівському міжнародному економічному форумі, у рамках якого виступила на засіданні Клубу регіональних лідерів. У своїй промові Тимошенко зробила акцент на децентралізації виконавчої влади в контексті регіональної політики. У цьому процесі голова уряду відзначила кілька важливих напрямків: делегування на місця більших повноважень, перерозподіл фінансових ресурсів на користь місцевих бюджетів, ефективне поводження із землею, створення привабливого інвестиційного клімату тощо.

Більшість із цих тез добре відомі керівникам органів місцевого самоврядування, але потребують, за словами Тимошенко, "досить мужнього кроку від центральної влади". А в частині бюджетів прем"єр уже може наводити як приклад розроблений Кабміном проект державного кошторису 2010 року. Він радикально змінює фінансовий баланс на користь місцевих громад. "Є політики, які бачать майбутнє України в максимальній концентрації влади в Києві. Я не є прихильником такої лінії розвитку країни", — заявила прем"єр-міністр.

Після цього вона ознайомилася з ходом підготовки Львова до Євро-2012, зокрема з будівництвом львівського аеропорту. Юлія Тимошенко заявила про намір провести спеціальне засідання уряду щодо підготовки Львівщини до чемпіонату Європи з футболу і, загалом, була налаштована досить оптимістично: "Не сумнівайтеся — у нас обов"язково буде Євро, і Львів буде найкращим містом, яке запам"ятають назавжди".

Поїздка до Івано-Франківської області 3 жовтня для Тимошенко була пов"язана з питаннями ліквідації наслідків повені, яка вразила Західну Україну торік. У селі Жураки Богородчанського району прем"єр відкрила першу чергу захисної дамби на річці Бистриця Солотвинська.

Це село до шести разів на рік страждає від підтоплень. На будівництво дамби уряд виділив 4,3 млн грн, але для її завершення потрібно ще 15 млн грн.

Керівництво Держводгоспу, присутнє на об"єкті, було приголомшено, коли Юлія Тимошенко запропонувала профінансувати решту робіт уже цього року: "Ви зможете завершити дамбу до 1 січня, якщо ми дамо вам ці 15 мільйонів?".

На питання прем"єра упевнено відповіли губернатор і керівник підрядної організації: "Зможемо!".

Є політики, які бачать майбутнє України в максимальній концентрації влади в Києві. Я не є прихильником такої лінії розвитку країни

Дамба — високий насип із каміння та землі, однак Тимошенко зійшла з дерев"яного настилу і по такий "дорозі", на підборах, підійшла до людей.

— Юлія Володимирівно, так ви будете балотуватися на президента? — поцікавився житель Прикарпаття.

— А я вже балотуюся! — відповіла Тимошенко і закликала не вірити телеканалам, новини яких "заганяють у депресію".

Загалом, держава виділила 5 млрд грн на ліквідацію наслідків повені та будівництво захисних споруд. "Попри кризу, фінансування відбувається в повному обсязі" — наголошує глава уряду.

Далі прем"єр поїхала в місто Надвірна, де відвідала Прикарпатський військово-спортивний ліцей-інтернат. Тут навчаються 325 курсантів із восьмого по 11-й класи. Серед ліцеїстів представники не лише західних областей, а й жителі Дніпропетровщини, Київщини, Криму — усього з 14 регіонів України.

Надвірнянський ліцей заснований у середині 1990-х. Раніше він був розташований у місті Богородчани. Переїзд обумовлений потребою кращих приміщень — у Надвірній спеціально під навчальний процес облаштували територію колишнього військового містечка.

Тимошенко в супроводі керівництва закладу обійшла казарми, зазирнула на кухню та прийняла парад. Порівняно з іншими військовими ліцеями, особливо Київським, Надвірнянський нечасто удостоюється уваги перших осіб держави. Тому ліцеїсти не тільки вправно тягнули ногу під час проходження перед прем"єром, але й підготували програму зі спортивних номерів.

Згодом, спілкуючись із курсантами та викладачами, Юлія Тимошенко розповіла про кроки Кабміну щодо підняття престижу вчительської праці та реформування середньої освіти загалом. Зарплата вчителів із 1 вересня зросла на 20%, додаються ще 12% підняття заробітної плати по бюджетній сфері. Не обійшлося цього дня і без урядових відзнак і подарунків для кращих педагогічних працівників ліцею та найбільш старанних курсантів.

Увечері Юлія Тимошенко на Вічевому майдані в Івано-Франківську взяла участь у концерті "З Україною в серці". Він відбувся в рамках однойменного всеукраїнського туру. Музиканти "заводили"публіку піснею, а прем"єр у своєму виступі апелювала до історичної пам"яті.

Вона нагадала, що Прикарпаття дало Україні не одного героя, а Івано-Франківськ, тоді Станіслав, 1919 року деякий час був столицею Західноукраїнської народної республіки. Згадала Тимошенко й про Майдан. Вона підкреслює: "Сьогодні завдання політиків у тому, щоб наступним поколінням українців уже не доводилося ходити, а ні на майдани, а ні в "криївки", щоб вони спокійно жили в достойній країні".

Напередодні, 1 жовтня, представники західноукраїнської інтелігенції закликали політиків демократичного табору підтримати на президентських виборах кандидатуру Юлії Тимошенко.

Зараз ви читаєте новину «"Львів буде найкращим містом, яке запам"ятають назавжди"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути