вівторок, 29 листопада 2011 00:30

Путін відвів комуністам роль головної опозиції

Автор: малюнок: Володимир Казаневський
 

З'їзд партії "Єдина Росія" висунув кандидатом у президенти прем'єр-міністра Володимира Путіна. Вибори відбудуться 4 березня 2012-го.

— Росія перетворюється на аналог країни класичного капіталізму взірця середини ХХ століття, — пояснює директор Європейського інституту інтеграції та розвитку 62-річний Дмитро Видрін. — У таких моделях є керована демократія з боку олігархів і є традиційне невдоволення з боку простого люду. Володимир Путін намагається використати ці два полюси в своїх цілях, аби під них структурувати свою політику.

Як кандидат у президенти Путін посилює комуністів. Відвів їм роль головної опозиції на виборах, дозволяє частіше з'являтися у пресі. За останні 10 років прихильники Геннадія Зюганова мають перший шанс подолати 20 відсотків підтримки на виборах у Держдуму, які відбудуться вже наступної неділі. Отож, Путін як керманич країни зможе консолідувати довкола себе всю необуржуазію. По суті, намагається створити класичну для індустріальних країн систему "гроші–товар–гроші". Багатії в цьому ланцюгу, зрозуміло, на боці грошей, а комуністи ніби на боці товару, тобто робітників. Така система сьогодні для Росії видається досить стабільною, щоб забезпечувати політичний і соціальний порядок. За такої ситуації Путін може виграти все, що буде потрібно.

Традиційне протистояння лівих і правих відходить у минуле. На Заході вже працює система "гроші-гроші", а демократія переходить у віртуальну площину. Наприклад, в Ісландії уряд уже вибирають і призначають через інтернет. Російські ж еліти обрали архаїчну модель, бо всі її економічні ланцюги дозволяють країні залишатися стабільною. Цей політичний архаїзм більше схожий на системи Китаю та Індії. Великі кошти сьогодні не можуть зробити розкол між політичними елітами. Гроші тягнуться до грошей — і доки так триватиме, із класовою свідомістю російських еліт проблем не буде. Вони можуть початися, коли ціна на газ упаде нижче 70 доларів за тисячу кубометрів — така вартість закладена в бюджеті.

Зараз ви читаєте новину «Путін відвів комуністам роль головної опозиції». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути