четвер, 10 грудня 2009 18:42

Протистояти загрозі відкочування в минуле може тільки єдиний кандидат

Експерти говорять про загрозу демократії та можливе відкочування країни на багато років назад — якщо ті сили і політики, проти яких люди виступали на Майдані 2004 року, прийдуть до влади в результаті реваншу.

Учасники експертного опитування, проведеного виданням "Політична думка", дійшли висновку, що подібна загроза демократичному розвитку України існує. Зокрема, професор політології Олексій Гарань відзначає, що Партія регіонів знову робить ставку на поляризацію країни, знову використовує гасла, за допомогою яких розколювала її 2004-го:

— Ми бачили, як Партія регіонів поводилася, перебуваючи при владі. Вона спробувала монополізувати владу, що врешті-решт і привело до дострокових парламентських виборів.

Для того, щоб протистояти загрозі реваншу, слід об"єднатися навколо єдиного демократичного кандидата в президенти.

— На жаль, у першому турі кандидати не зможуть об"єднатися — значить, потрібно це зробити хоч би в другому, — рекомендує політолог. — Якщо ж такого об"єднання не відбудеться, то є надія, що замість політиків цю загрозу відвернуть громадяни.

Партія регіонів постарається підім"яти під себе політичну і бізнесову еліту

Олексій Гарань прогнозує, що люди об"єднаються, коли перед другим туром усвідомлять, що їм загрожує після перемоги Януковича.

Тарас Березовець, експерт-політолог, усе ж таки вважає, що "можлива перемога Януковича на виборах-2010 сама по собі не може вважатися настільки жахливою, як це було п"ять років тому". Проте застерігає, що, прийшовши до влади після опозиційного "голодного пайка", Партія регіонів постарається підім"яти під себе політичну і бізнесову еліту.

Експерт зазначає, що ПР далеко не однорідна — усередині партії є радикальне крило, яке представляє Микола Азаров, керівник виборчого штабу Януковича.

— Прагнення цих політиків до наведення ладу в їхньому розумінні означатиме повернення до порядків кучмівського режиму — до утисків засобів масової інформації, відсутності економічної свободи, зневаги європейського вектора розвитку країни, — вважає Березовець.

На думку політолога Ігоря Жданова, щоб протистояти реваншу, головному опонентові Януковича — Юлії Тимошенко, потрібно згуртувати навколо себе не тільки політиків, а й усіх демократично налаштованих виборців.

Зараз ви читаєте новину «Протистояти загрозі відкочування в минуле може тільки єдиний кандидат». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути