неділя, 04 лютого 2007 17:42

"Після Путіна збудований ним режим упаде"

  Микола Злобін: ”Антиукраїнські та проукраїнські сили в Росії  розігруватимуть українську політичну карту”
Микола Злобін: ”Антиукраїнські та проукраїнські сили в Росії розігруватимуть українську політичну карту”

Директор російських і азійських програм Вашингтонського інституту світової безпеки Микола Злобін, 50 років, вважає, що незабаром українсько-російські відносини стануть заручниками боротьби за владу всередині Росії.


Як ви оцінюєте рівень розуміння України серед російської політичної еліти?

— У неї немає уявлення про глибину і хитромудрість  процесів, які відбуваються в Україні. Але є дуже велике бажання усе спростити. Багато хто в Москві вважає, що Україна з деякою екзотичністю повторює російські політичні процеси. Тому політики намагаються підпорядкувати їх логіці російської поведінки й власного розуміння.

— Водночас у Росії бракує справжньої, серйозної інформації про українські події. Хоча, здавалося б, наші країни — сусіди й мали б знати одна одну краще. Утім, величезний інформаційний провал існує у відносинах між країнами СНД загалом. Пострадянський простір розпадається насамперед інформаційно. Усі настільки впевнені, що добре всіх знають, що не прагнуть оновлення інформації. А виявляється, що знань бракує, тому існує нерозуміння. Їхній старий багаж уже не спрацьовує.

Що буде в Росії після Путіна?

— Одну річ я можу вам сказати напевно. Якщо виходити з російської історії, то після Путіна режим, збудований ним, упаде. Бо починаючи ще з часів правління Петра I наступник завжди намагався зруйнувати те, що йому діставалося в спадок. І саме так доводив свою владність. Так станеться і після Путіна. Цей режим може існувати лише за наявності у його центрі самого Володимира Володимировича. Якщо він буде вилучений, то режим протриває недовго.

У Москві є велике бажання прибрати  Лукашенка

Як розвиватимуться події в Білорусі?

— Приблизно так само. Незабаром режим Лукашенка буде змушений зіткнутися із серйозним економічним викликом. Він не має ніяких шансів довести свою конкурентоспроможність. Це може закінчитися економічним розвалом. Кремль почав розуміти, що Мінськ зі своїм "бацькою" давно перетворився на неконтрольованого та непередбачуваного сусіда. Я напевно знаю, що в Москві є велике бажання прибрати Лукашенка. Ведеться активний вибір наступників. Йде пошук людей, команди, способів вирішення цієї проблеми. Ставлять на те, що білоруський президент опиниться у політичній ізоляції. Адже він остаточно зіпсував стосунки з усіма, і захисту не знайде ні в Європі, ні у США, ні в Україні.

Американці розглядають Україну як державу, що вже звільнилася від радянського минулого?

— Так. Навіть той безлад, який зараз панує в Україні, свідчить про політичну боротьбу, конкуренцію, нехай навіть досить примітивну. Цього немає в Росії, де політичне поле було зачищене і цілком монополізоване. Зараз, щоправда, воно трошки реанімується. В Україні по-іншому. І в цьому передумова для народження чогось здорового.

Як розвиватимуться найближчим часом російсько-українські відносини?

— Гадаю, що Росія щодо України порозумнішала. Російська еліта доволі ефективно засвоїла "уроки української мови". Однак найближчими роками наші відносини можуть стати заручниками боротьби за владу в Російській Федерації. Наближаються президентські, а згодом і парламентські вибори. Антиукраїнські та проукраїнські сили в Росії  розігруватимуть українську політичну карту. Цей важкий і непередбачуваний період треба пережити з розумінням. Адже він не має ніякого відношення до реальних стосунків між нашими країнами.

Історія не раз доводила, що політики мають досить обмежені можливості впливу на реальний хід подій. Тому треба бути оптимістами.

Зараз ви читаєте новину «"Після Путіна збудований ним режим упаде"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути