Ексклюзиви
пʼятниця, 01 березня 2013 00:15

Час робити політичні висновки зі стану доріг

Головною економічною проблемою України став параліч автомобільних доріг. Знищені шляхи завдають таких збитків суспільству, що на їх тлі газові проблеми тьмяніють. За підрахунками засобів масової інформації, автовласники щороку сплачують до бюджету 43 млрд грн податків і зборів.

Цих коштів можна було б не платити. Вони, як давно встановили журналісти, розкрадаються привладними фірмочками, а на дорогах нічого не змінюється. Збиток економіці лише від автоаварій цьогоріч перевищить 50 мільярдів гривень. Ніхто не рахував втрати від спрацьованості автомобілів і, найголовніше, від зниження середньої швидкості руху по вибоїнах і заторах. Урахуймо, що витрати на автоперевезення закладені у вартість будь-якого товару. Грубий підрахунок дає суму, більшу за 114 мільярдів гривень від річної плати за російський газ. Якби бодай третину від дорожніх збитків інвестувати в енергетичні проекти, газової незалежності від Москви можна досягти за рік.

Бездоріжжя — це біда, що об'єднує всіх українців. Незалежно від мови, регіону, освіти чи статків. Від вибоїн не захищений ніхто. Президент ще не наважується літати гелікоптером, але працює над проблемою — зміцнює протиповітряну оборону над Києвом. Отже, й олігархам вільно літати не дозволять. Донедавна сирени й перекриття доріг були засобом автопересування для крутеликів. Але тепер вибоїн і заторів стільки, що це втрачає сенс.

Суспільство має дійти політичних висновків зі стану шляхів, побачити революційну ситуацію, яка через них склалася. Можновладці повинні зрозуміти, що кожна яма на асфальті — це системні збитки для держбюджету, до якого присмокталися їхні фірми. Крадучи з ремонту доріг, вони крадуть самі в себе. Якщо нормальне утримання шляхів не розпочнеться цьогоріч, прості українці можуть зробити власні, радикальні висновки. Наприклад, про те, що на такій дорозі "мерседес" губернатора чи олігарха можна легко зупинити навіть без автомата. І міліцейське підкріплення до нього не встигне. Або про те, що Янукович вже фактично не президент для області, дорогами якої він фізично не може пересуватися. Порівняно з цими політичними загрозами для режиму звільнення Тимошенко — дрібниця.

Зараз ви читаєте новину «Час робити політичні висновки зі стану доріг ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

4

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути