пʼятниця, 08 грудня 2017 00:40

Патріарх Філарет помилився

Автор: ФОТО З САЙТА WWW.kurganvera.ru
  На засіданні Архі­єрейського собору в Москві 30 листопада зачитали звернення митрополита Української православної церкви Київського патріархату Філарета до Московського патріарха Кирила про примирення між церквами
На засіданні Архі­єрейського собору в Москві 30 листопада зачитали звернення митрополита Української православної церкви Київського патріархату Філарета до Московського патріарха Кирила про примирення між церквами

Українській церкві не потрібне визнання від російської

Стали зрозумілими мотиви звернення патріарха Філарета до собору Російської православної церкви в Москві.

Скасування анафеми (1992 року митрополит Філарет створив Українську церкву, незалежну від Російської православної. Остання позбавила його сану, а за п'ять років відлучила від церкви й піддала анафемі — довічному прокляттю — за "розкольницьку діяльність". — ГПУ), на думку Філарета, відкриє шлях до визнання автокефалії (статус помісної церкви, що не є частиною іншої, а лише Вселенської. — ГПУ) Української православної церкви Київського патріархату.

Намір благородний і відповідає інтересам церкви й України. Однак це була помилка. Московські єпископи сприйняли звернення Філарета як свою перемогу над Києвом.

В інтерпретації Російської православної церкви й тамтешніх засобів масової інформації це виглядає так — Філарет кається за розкол православ'я в Україні, просить вибачення і має намір повернутися в лоно МП. І хоча патріарх одразу ж спростував усі вигадки з цього приводу, в Москві й далі святкують "перемогу".

Можна було б не зважати на думку Кремля та Московського патріархату, якби Філарету вдалося досягти мети. Однак так звану "анафему" не скасують. І з рук МП Київський патріархат визнання не отримає.

Водночас такий крок має гіркий присмак в Україні. Досі УПЦ КП вважали найпослідовнішою християнською конфесією у протистоянні з "русским миром" і військовою агресією з боку РФ. Високий авторитет її і патріарха Філарета дозволяв українцям відчути нашу силу й правду. Для багатьох добровольців і бійців Збройних сил цей авторитет важить більше за підтримку чи визнання інститутів державної влади.

У мирян УПЦ КП, принаймні під час війни, не виникло питань щодо незалежності й помісності своєї церкви. Скоріше навпаки — її прихильники не сприймуть визнання з рук церкви, що підтримує окупацію Криму й терористів у так званих ДНР і ЛНР. А головне — не приховує своєї солідарності з режимом Путіна в його прагненні ліквідувати державність України.

Не було і немає проблем в УПЦ КП і у взаєминах з іншими християнськими й нехристиянськими церквами та конфесіями в Україні. Філарет входить до складу Всеукраїнської ради Церков.

Мій погляд, можливо, не враховує велику політику в міжцерковному спілкуванні. Але йдеться не стільки про визнання автокефального статусу Київського патріархату з боку Московського чи інших православних церков, як про майбутнє Української держави. Без неї автокефальний статус Української православної церкви неможливий.

Помилка патріарха Філарета не стала фатальною. Але краще таких більше не робити.

Зараз ви читаєте новину «Патріарх Філарет помилився». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути