Ексклюзиви
пʼятниця, 06 липня 2012 00:00

"Окупність об'єктів єврочемпіонату не побачимо ні ми, ні наші діти"

Автор: фото з сайта www.inukr.net
  Ерік Найман: ”У нас дуже дорогі гроші. За таких умов жоден інфраструктурний проект не може окупитися”
Ерік Найман: ”У нас дуже дорогі гроші. За таких умов жоден інфраструктурний проект не може окупитися”

Україна завдяки Євро-2012 покращила свій імідж і може розраховувати на більший туристичний інтерес до себе. Але ми ніколи не повернемо кошти, що пішли на підготовку до футбольного свята, вважає керуючий партнер інвестиційної фірми "Кепітал Таймз" 43-річний Ерік Найман.

— В Україні очікували оновлення інфраструктури — аеропортів, стадіонів та доріг. Ці очікування на 100 відсотків виправдались, — каже Найман. — Але сподівалися ще й заробити. А це наївно. На таких заходах заробити практично неможливо. І далі теж не зрозуміло, де брати гроші на підтримання стадіонів у належному стані.

Чому тільки зараз почали рахувати збитки?

— Політики приймають рішення керуючись не економічною логікою, а емоціями чи статусними речами. Вирішили на найвищому рівні провести свято футболу — так і буде. А звідки взяти гроші і скільки вдасться повернути — не думали.

Будівництво доріг, стадіонів бодай теоретично можна окупити?

— До стадіонів не треба ставитися з точки зору економічної вигоди. Чому в Стародавньому Римі була побудована така гігантська унікальна споруда, як Колізей? Її завданням було забезпечити не заробляння грошей, а видовища для народу.

Будівництво доріг — дуже капіталомістке. Та ж Польща, а раніше Іспанія, Португалія, коли вступали до Євросоюзу, одразу починали будувати дороги не власним коштом, а за рахунок ЄС. Україна, на жаль, не член Євросоюзу.

На додачу в нас дуже дорогі гроші (високі ставки за кредитами. — "ГПУ"). Навіть держава платить близько 10 відсотків річних у доларах. Це дуже багато. За таких умов жоден інфраструктурний проект не може окупитися. Кредитні ставки не повинні перевищувати 4-5 відсотків річних.

Багато країн після проведення масштабних заходів зіткнулися з економічними проблемами. Чи загрожує Україні доля Греції?

— На щастя, європейська футбольна першість — не такий витратний захід, якою була Олімпіада в Греції. А половинка чемпіонату — ще дешевше. Практично для всіх слабких країн, як Україна, проведення великих спортивних заходів різко збільшує боргове навантаження на бюджет. За цим ідуть економічні проблеми. Але я не думаю, що саме Євро-2012 матиме такі вже трагічні наслідки. Ми отримали об'єкти, що важко й дорого експлуатувати. Це треба сприйняти як факт і жити з цим. Намагатися завантажити ті ж стадіони. Нові аеропорти й дороги Україні дуже потрібні, тому нічого трагічного для держави не відбулося.

Які неекономічні вигоди від чемпіонату?

— Багато туристів раніше фізично не доїжджали далі Польщі або Чехії. Тому факт "відкриття" європейцями України треба сприймати як позитив.

Чому приїхали менше вболівальників, ніж сподівалися?

— По Україні вдарила антиреклама англійської преси, що писала про расизм, проституток і злочинність. Друге — в Європі криза. Футбольні країни: Іспанія, Італія, Португалія, Греція мають великі проблеми. Їхні пересічні громадяни сто разів подумають, ніж витратити свої гроші.

Для України й Польщі було важливо, щоб якомога далі — аж до фіналу — дійшли команди економічно сильних Німеччини, Англії, Росії, Франції. Це істотно збільшило б туристичний потік і приплив грошей. Але до півфіналу потрапили тільки німці.

Зараз ви читаєте новину «"Окупність об'єктів єврочемпіонату не побачимо ні ми, ні наші діти"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути