Ексклюзиви
вівторок, 15 травня 2018 07:45

Окупацією Криму РФ завдала збитків на трильйон доларів

Міжнародний суд у Гаазі зобов'язав Росію виплатити компенсацію українським компаніям за анексію Криму. Йдеться про $159 млн. Позов проти РФ подавали 18 вітчизняних фірм і одна фізична особа. Частину компаній пов'язують з олігархом 55-річним Ігорем Коломойським.

Росія відповідальна за порушення прав українських інвесторів, починаючи з 21 березня 2014 року. Відколи президент РФ Володимир Путін підписав указ про анексію Криму, йдеться в ухвалі суду. Це перше рішення, за яким Москва має виплатити збитки за анексію. Кремль розгляд справи проігнорував.

— Шансів, що РФ виконає рішення, обмаль. З точки зору росіян, Крим — їхня територія. Жодних зобов'язань щодо України вони не визнають, — говорить експерт-міжнародник Олександр Хара, 41 рік. — РФ перебуває зараз поза нормами міжнародного права. Раніше рішення європейських судів були вищі за російське законодавство. Зараз навпаки. Путін не піде на відшкодування, бо це означатиме визнання факту окупації.

Але Україна може отримати гроші. Є можливість через суди демократичних країн арештовувати російське майно в Європі. Його багато.

РФ уже чотири роки перебуває в ізоляції. Політичний діалог із нею заморожений. Санкції негативно діють на тамтешню економіку. За цей час із країни виведено близько 250 мільярдів доларів прямих інвестицій. Відмова від сплати компенсації стане ще однією краплею, яка доводить, що РФ — нечесний партнер.

Рішення Гаазького суду — позитивний прецедент. Далі розвиток процесу залежить від ініціативи української сторони.

Загальна сума компенсації за чотири роки окупації півострова може становити до трильйона доларів. Маємо враховувати не тільки майно і підприємства, які там знаходяться. А ще й недоотриманий прибуток, неможливість користуватися власністю. Сума також пов'язана з переселенням людей. Українці переїхали з Криму на материкову частину. Тут влаштовують своє життя. Це тягне за собою значні витрати.

Також треба враховувати землю, на якій росіяни незаконно будують споруди. А найбільше — поклади газу. Ми могли б використовувати його. Сума з кожним роком збільшуватиметься.

"Згідно з Нью-Йоркською конвенцією про визнання та виконання іноземних арбітражних рішень від 1958 року, сторона-переможець має право стягувати державну власність будь-де у світі. Країни Заходу виконують її. Судові витрати високі і процес повільний, але працює. Це велика перемога для українського бізнесу, який зазнав збитків через анексію Криму", — відзначає у "Твіттері" шведський економіст і дипломат 66-річний Андерс Аслунд.

Зараз ви читаєте новину «Окупацією Криму РФ завдала збитків на трильйон доларів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути