Ексклюзиви
середа, 08 червня 2011 08:15

Новий виборчий закон невигідний комуністам і "литвинівцям"

Автор: фото з сайта www.glavcom.ua
  Віктор Чумак: ”Великий шматок активних й обізнаних виборців позбавлять можливості висловити свою громадянську позицію”
Віктор Чумак: ”Великий шматок активних й обізнаних виборців позбавлять можливості висловити свою громадянську позицію”

Міністерство юстиції розробило проект нового закону "Про вибори народних депутатів". Він передбачає перехід до змішаної виборчої системи, скасування у бюлетенях графи "проти всіх", збільшення виборчого бар'єру для партій до 5%. За бортом виборчого процесу хочуть залишити блоки партій — БЮТ, "Наша Україна–Народна самооборона" тощо. Все це дозволить більше маніпулювати волевиявленням виборців, вважає директор Українського інституту публічної політики Віктор Чумак, 50 років.

Навіщо скасували графу "проти всіх"?

— Політична позиція "проти всіх" — це лакмусовий папірець довіри до всього політикуму. "Противсіхи" не якісь аполітичні люди, які зовсім не ходять на вибори. Навпаки, це свідомі громадяни з альтернативним поглядом на політику і політиків. Їх ставлять перед вибором — обирати із поганого. Раніше при підрахунку голосів на виборах бюлетені з такою позначкою складали в окрему стопку і не враховували жодній партії чи якомусь кандидату. Тепер цим виборцям узагалі не треба йти голосувати. Таким чином можновладці відсікають великий шматок активного й обізнаного електорату. Його позбавлять можливості висловити свою громадянську позицію.

Це порушує право на вільні вибори?

— Це суперечить і нормі Конституції, і рішенню Конституційного суду від 2005 року. Розробники теперішнього закону посилаються на те, що у Європі нема графи "Проти всіх". Але там суспільство давно структуроване, зовсім інша парламентська культура. Усі депутати дотримуються законів і Конституції, не зраджують своїх виборців, не продають свої голоси, не стають "тушками".

Змішана виборча система піде нам на користь?

— Наша країна тільки росте. Введення змішаної системи позбавить можливості мати структурований парламент. Бо депутати, яких вибрали в мажоритарних округах, не матимуть ніякої відповідальності перед партіями, а перед виборцями й поготів. Механізму відкликання парламентарія як не було, так і нема.

В інтересах яких політичних сил це роблять?

— Провладних. Це маніпуляції, щоб утриматися при владі. У мажоритарних округах треба докласти мінімум зусиль, аби провести провладного кандидата. На нього працюватиме весь апарат влади. За наявності 10–15 кандидатів у депутати достатньо вкинути піввідсотка бюлетенів, щоб з мінімальною перевагою переміг один із них. Тобто, 225 мажоритарних депутатів обере меншість виборців. Потім ці депутати приєднаються до обраних за закритими списками "своїх людей" і буде така парламентська більшість, яка потрібна владі, а не яку хоче народ.

А опозиційним силам?

— Вибори з високим прохідним бар'єром та забороною участі блокам сприяють розвитку двопартійної системи. Спочатку до парламенту пройдуть три-п'ять партій. Потім вони укрупняться і залишаться дві. Деяким опозиційним партіям це вигідно, наприклад "Батьківщині". Але якщо Юлію Тимошенко відсторонять від виборів, засудивши хоча б умовно, завтра вона може й не бути найбільшою опозиційною силою. На цю роль "призначать" іншу.

Цей закон невигідний навіть союзникам "Регіонів" — комуністам і "литвинівцям". Бо для них виборчий бар'єр зависокий, а провести своїх людей у мажоритарних округах проблематично.

Зараз ви читаєте новину «Новий виборчий закон невигідний комуністам і "литвинівцям"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути