пʼятниця, 16 серпня 2019 01:01

"Не всі вороги Путіна є друзями України"

— Спрощення процедури отримання громадянства іноземним добровольцям, які воювали за Україну, — шляхетний крок. Цього довго добивалися. Таке рішення мотивує воювати за Україну, — каже колишній командир роти батальйону "Айдар" 45-річний Євген Дикий. — Друга половина указу президента — помилкова. Як можна прирівнювати до добровольців росіян, у яких проблеми з режимом Путіна?

Президент Володимир Зеленський спростив отримання громадянства України для росіян, яких на батьківщині переслідують через політичні переконання. А також для іноземців, які захищали країну. Указ підписав 13 серпня. Документ вносить зміни до порядку подання заяв на громадянство.

Тепер політичні біженці з Росії не повинні обов'язково звертатися до органів влади РФ із повідомленням про вихід із громадянства. Мають подати декларацію про відмову від російського підданства і документ на підтвердження політичного переслідування. Його може видати українське Міністерство закордонних справ.

Своїм указом Зеленський також доручив Кабміну розробити і внести до Ради законопроект щодо спрощення отримання громадянства для росіян, які переслідуються за політичними мотивами. І впродовж трьох місяців внести до парламенту проект закону про надання притулку в Україні. Також Кабмін має спростити процедуру, за якою розглядають заяви громадян Росії на отримання статусу біженця чи особи з додатковим захистом.

Російський президент Володимир Путін у липні спростив надання громадянства РФ для українців, які живуть у Луганській та Донецькій областях. Отримуватимуть підданство за три місяці, без обов'язкових іспитів і терміну проживання в Росії понад п'ять років.

— Між політичним притулком і громадянством є принципова різниця, — веде далі Євген Дикий. — Друге дає можливість брати участь у всіх українських політичних процесах. Обирати, бути обраним до влади. Це треба заслужити. Іноземні добровольці заробили це своєю кров'ю. При чому тут люди, в яких просто проблеми із режимом Путіна?

Не всі вороги Путіна є друзями України. Російська демократія закінчується там, де починається українське питання. Запитай опозиціонера в РФ, чий Крим — і з'ясується багато цікавого.

Зеленський і ті, хто готує йому укази, досі лишаються ментально орієнтованими на Москву. Не відокремилися від "единого русского пространства". Це найбільша проблема України. І це страшно. Умовний Олексій Навальний (російський опозиціонер. — ГПУ) зможе приїхати і легко зробити тут політичну кар'єру. Зеленський із компанією навіть не розуміють цієї загрози.

"Із занепадом Росії незадоволених владою людей там буде все більше, — пише публіцист Лариса Волошина, 44 роки, для видання "Ділова столиця". — Якщо Україна не поставить фільтри, ризикує перетворитися на філію "русского мира". Без Путіна, але з прихильниками анексії Криму й свідками імперської величі.

Хочеться нагадати досвід Естонії. Цю окуповану Союзом країну посилено заселяли "справжніми радянськими громадянами", щоби розбавити націоналістичний елемент. На момент здобуття незалежності Естонії тих, хто не визнавав її державності, не хотів знати мову і не поважав її культуру, було 40 відсот­ків населення. За чверть століття перебування в Євросоюзі та Північноатлантичному альянсі мало що змінилося. Добре, ці люди не голосують (паспорт громадянина Естонії можна отримати, якщо доведеш, що твої батьки — етнічні естонці, або склавши іспит з естонської мови, Конституції та історії. — ГПУ). Інакше б не було вже ніякої Естонії.

Ігри з громадянством можуть істотно послабити Україну. Росіяни просто зі статусом політичних біженців були б набагато менш небезпечні".

Зараз ви читаєте новину «"Не всі вороги Путіна є друзями України"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути