пʼятниця, 21 червня 2019 06:05

Населення Землі перестане зростати до 2100 року

До 2100 року населення світу сягне майже 11 млрд людей із нинішніх понад 7. Далі перестане зростати через низьку народжуваність. Про це свідчить аналіз американської соціологічної організації "П'ю ресерч сентер" на основі даних ООН.

Середній вік населення 2100-го зросте до 42. Сьогодні він становить 31 рік. Африка буде єдиним регіоном, де населення потужно збільшуватиметься до кінця століття. У Північній Америці, Австралії та Новій Зеландії зростатиме, але повільніше. У Європі та Південній Америці — скоротиться.

Населення Азії ставатиме більше до 2055 року, а потім почне знижуватися. Північної Америки — зростатиме за рахунок міграції. Індія перевершить Китай як найзаселеніша країна світу 2027-го.

— Населення України стабільно зменшується з 1991 року. Тоді було 52 мільйони. Зараз — 42, за даними Держстату. Але точної цифри ніхто не знає, бо 18 років не робили перепис населення, — говорить 46-річна Ірина Курило з Інституту демографії ім. Михайла Птухи.

— Населення України й далі зменшуватиметься найближчі десятиліття. Головний чинник — це зниження народжуваності та висока смертність. Міграція поки що так не впливає. Але цей фактор щороку стає вагоміший.

Наша ситуація некритична. Велика кількість населення не є запорукою успішної держави. Треба дивитися на якісні показники. Наприклад, співвідношення працездатного населення до людей пенсійного віку. Цей фактор набуває нового значення, бо старіння націй — повсюдне у світі.

Народжуваність у нас низька, як і в країнах Західної Європи. Але маємо гірший рівень життя і більшу смертність. Через це важче зупинити депопуляцію. У будь-якому випадку не варто лякатися. Маємо підлаштовуватися під зміни. Наприклад, переглянути формат соціального та пенсійного забезпечення. Адже літніх людей більшає, а кількість працюючого населення скорочується.

Зараз ви читаєте новину «Населення Землі перестане зростати до 2100 року». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути