Ексклюзиви
четвер, 16 лютого 2012 07:15

Молодь втрачає здатність до аналітичного мислення

 

В інтернеті українці поводяться більш відкрито, ніж у реальному житті. Понад дві третини учасників спілкування через комп'ютер діляться персональною інформацією — від власного імені до контактних даних своїх родичів і друзів. Про це свідчить опитування, яке провів Київський міжнародний інститут соціології.

— Інтернет дозволяє знайомитися із сотнями людей. Але він і роз'єднує, бо відволікає від звичної форми спілкування, — коментує директор Фонду "Демократичні ініціативи" 60-річна Ірина Бекешкіна. — Через це найважче дітям. Раніше всі росли у дворах, де були така ієрархія і сленг, що в дорослому житті труднощів у спілкуванні з людьми не виникало. Раніше декого цькували в школі, а зараз їм плювати на це. Бо є інтернетний життєвий простір, у якому всі рівні.

Теперішні діти стали індивідуалізовані. Школа, дім, один-двоє товаришів в реальності і безліч друзів в інтернеті. Якщо один учень є у соціальній мережі, то він затягне туди весь клас. Вони знають про звички, уподобання, настрій одне одного, бо кожен детально розповів, де був, що бачив — але компанією їх не назвеш.

Небезпекою спілкування в інтернеті є те, що нинішня молодь втрачає здатність до аналітичного мислення. Вона думає короткими повідомленнями і сумішшю різних шматків текстів. Через це їй важко виокремити основне з величезного обсягу інформації і — найголовніше — вибудовувати з нього причинно-наслідкові зв'язки.

В інтернетизованому суспільстві є відкритість і не може бути цензури. Це поступово змінює відносини суспільства з владою. Остання не навчилася жити в інформаційному суспільстві. Нещодавно читала відповідь, яку Комітет виборців отримав з однієї райадміністрації на Черкащині. Надіслали запит щодо складу депутатів районної ради, а їм пишуть: "Та йдіть ви..." Раніше величезна кількість таких відповідей гинули, а зараз вільно гуляють інтернетом та згуртовують до протесту абсолютно незнайомих людей, бо є проти кого. Недавні блокування сайтів органів влади — це один із проявів такого протесту. І з цим влада мусить рахуватися, якщо вона хоче залишатися владою.

Зараз ви читаєте новину «Молодь втрачає здатність до аналітичного мислення». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути