пʼятниця, 27 квітня 2018 00:25

Кримчан не можна призначати винними в окупації

Автор: www.ria.ru
  Кремль стверджує, що явка на російських президентських виборах у Криму становила 80 відсотків. 18 березня, Сімферополь
Кремль стверджує, що явка на російських президентських виборах у Криму становила 80 відсотків. 18 березня, Сімферополь

Президент України Петро Порошенко запропонував позбавляти українського громадянства жителів Криму, які голосували на російських виборах. Вніс такий законопроект на розгляд Верховної Ради.

Зміни можуть торкнутися всіх українців, які мають паспорт іншої держави. Підставою для втрати українського громадянства може стати ще й "виконання обов'язків, покладених іноземним громадянством".

"Деякі положення проекту викличуть обґрунтоване обурення у жителів тимчасово окупованого Криму, — написав у "Фейсбуку" голова Меджлісу кримськотатарського народу 60-річний Рефат Чубаров. — Наприклад, обов'язковий призов російськими окупантами молодої людини, яка живе на півострові, на строкову службу. Або участь у незаконних виборах, що проводяться російською окупаційною владою — під страхом звільнення з роботи. Упевнений, що при розгляді законопроекту ці норми будуть змінені".

— У документі багато суперечностей, — вважає політолог 34-річний Петро Олещук. — Україна входить до міжнародних організацій, дотримується міждержавних конвенцій. Вони не дають можливості позбавити громадянства, здобутого людиною від народження.

Найбільшою мірою законопроект стосується кримчан. Хоч у ньому йдеться і про інших жителів України, які мають подвійне громадянство. На півострові практично у всіх є російські паспорти. Позбавити набутого під час народження громадянства не можна й за законом України. Тільки за добровільною згодою людини.

Якщо законопроект ухвалять у нинішньому вигляді, слід чекати на позови до Європейського суду з прав людини. Значна частина їх буде задоволена.

Не можна розглядати позбавлення громадянства як покарання. Та й кара має бути не колективною, а індивідуальною. Наприклад, багато наших військовослужбовців, колишніх співробітників Служби безпеки працюють у російському ФСБ, зрадили присягу. Вони мають понести кримінальну відповідальність із довгими термінами ув'язнення. А не відбутися позбавленням громадянства.

Крім того, законопроект дає привід росіянам казати, що Україна відмовляється від Криму. Бо не розглядає тамтешніх жителів своїми громадянами.

Зараз ви читаєте новину «Кримчан не можна призначати винними в окупації». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути