Ексклюзиви
вівторок, 17 січня 2012 05:00

Кремль завершує полювання на Януковича

Росія заганяє українського президента у глухий кут. З ентузіазмом і азартом досвідченого мисливця, який жене в потрібному напрямку дичину. Після зимових свят розпочався новий етап полювання.

Цього слід було очікувати. Торік завершився процес самоізоляції Януковича від Заходу. У грудні стало зрозумілим, що Угоду про асоціацію з Євросоюзом не підпишуть. А це останнє, що утримувало Кремль від масованої атаки на Київ.

Тепер Москва може не боятися, що Україна справді розвернеться до Європи. На руку Кремлю цілковита відсутність у Віктора Януковича державницького мислення, жадібність і прагнення до всевладдя. У нього не залишилося зовнішньополітичних козирів, які можна було б використовувати в суперечках із Росією. Навіть не менше проросійський та авторитарний за лідера донецьких колишній президент Леонід Кучма виглядає порівняно з Януковичем геополітичним гросмейстером. Принаймні, йому не спало на думку офіційно відмовитися від вступу до НАТО або здати росіянам Крим. Бо це були вагомі аргументи у відносинах із Кремлем.

Янукович віддав усе легко, не довго думаючи. Тепер він залишився сам на сам із Путіним-Медведєвим, без жодної зовнішньої підтримки. Зруйновані відносини зі Сполученими Штатами, які тривалий час були найприхильнішою до України західною державою, надійним союзником в її протистоянні новітнім імперським планам Росії. Цілком можливою та логічною була б підтримка Євросоюзу в разі реального зближення з ним, але перемогли жага Януковича до безроздільного панування й небажання брати на себе зобов'язання з реформування та демократизації країни.

За 20 років незалежності Україна ще не опинялася в такій складній і загрозливій ситуації. Для повної реалізації планів із нового її підкорення Росії залишилося взяти під контроль українську газотранспортну систему та затягти Київ до свого Митного союзу. Кремль активно працює на обох напрямках.

Міцнішим і дедалі брутальнішим стає газовий тиск — тоді як Україна навіть і не намагається вирішити питання ціни на паливо цивілізованим шляхом. Наприклад, через звернення до Стокгольмського арбітражу. Здача Януковичем "труби" виглядає лише питанням часу.

Аж ніяк не самодіяльністю головного санлікаря Росії є скандальні заяви про можливу заборону ввезення українських сирів. Швидше, це добре спланований артобстріл, початок чергової кампанії з примусу Києва до економічної інтеграції.

Надалі шантаж посилюватиметься. У розумінні Росії настав час завершувати полювання на Януковича та повертати собі Україну. Година для цього сприятлива.

Зараз ви читаєте новину «Кремль завершує полювання на Януковича». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути