четвер, 06 серпня 2020 06:51

Кравчук замінив Кучму в Мінську

— Час для відпочинку не настав. Якщо зможу пришвидшити мир на Донбасі, робитиму це до останнього подиху, — каже 30 липня 86-річний Леонід Кравчук. Цього дня президент Володимир Зеленський призначив його головою української делегації в Тристоронній контактній групі в Мінську. Її попередній керівник Леонід Кучма подав у відставку 28 липня.

— Триває підготовка берлінської зустрічі "нормандської четвірки" (між лідерами України, Німеччини, Франції й Росії. — ГПУ). Вона є постійною ініціативою Зеленського. Для досягнення миру він не боїться приймати непопулярні рішення, — продовжує Кравчук.

— Моя місія — закінчити війну, щоб ми жили спокійно. Без крові, жахів, втрат і руйнувань. Будемо йти на компроміси, — говорить пізніше в інтерв'ю "РБК-Україна". — Проте поступки допустимі не в усьому. Суверенітет, територіальна цілісність, незалежність, недоторканність кордонів — ці питання не обговорюватимуться. Виступатиму за те, щоб управління територією Донбасу принесло користь людям, які там живуть. Щоб вони відчули, що є господарями ­своєї землі.

— Знову призначали головою переговорів у Мінську від України людину, яка має суспільну вагу й авторитет, але не реальні повноваження. Це зручно. У разі чого можна перекласти відповідальність, — каже політолог Костянтин Батозський, 40 років.

— Але Кучма був надпартійною фігурою, не належав відкрито до певного політичного табору. А Кравчук давно є частиною групи Віктора Медведчука. Має офіс на стадіоні "Динамо" поряд із кабінетами братів Суркісів, близьких до кума Путіна.

Пам'ятаємо, що саме позиція Кравчука на перемовинах про роззброєння України на початку нашої незалежності призвела до того, що Україна обміняла ядерну зброю на примарні гарантії. Це була здача державних інтересів. У Мінську Леонід Макарович діятиме подібним чином. Там зараз немає українського порядку денного. Ми просто реагуємо на ініціативи агресора. Тож перспективи Мінська — чергове лицемірне перемир'я на папері, яке не виконуватиме Росія. Кравчук говорить, що готовий на компроміси. Для нього прийнятною може бути, наприклад, автономія Донбасу. У переддень місцевих виборів Зеленському дуже потрібна "перемога" в Мінську.

Зараз ви читаєте новину «Кравчук замінив Кучму в Мінську». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути