Ексклюзиви
пʼятниця, 03 лютого 2012 00:45

Кличкові вигідні вибори мера восени

Лідер партії "Фронт змін" Арсеній Яценюк вважає, що на виборах мера Києва опозиція має підтримати кандидатуру 40-річного Віталія Кличка, який очолює партію "УДАР".

— Яценюк підтримує Кличка, бо думає: нехай він буде мером Києва і не претендує на роль лідера опозиції, — коментує директор Інституту глобальних стратегій Вадим Карасьов, 55 років. — Якщо мером стане союзник або партнер, це буде багато важити під час захисту результатів подальших виборів у Києві.

І навпаки — мер від партії влади може, наприклад, вплинути на заборону демонстрацій проти фальсифікацій виборів 2012-го.

Сьогодні немає визначеності в термінах проведення виборів мера і депутатів столиці. Голові Київської міської держадміністрації Олександру Попову вигідніше, щоб вибори мера проходили влітку — після проведення фіналу футбольного Євро. Поки що його позиції тримаються за рахунок того, що мер Леонід Черновецький обрав стратегію неучасті в роботі київської влади. А після Євро Попов зможе виграти у Кличка. По-перше, є новий стадіон — можна показати, що місто добре підготувалося до чемпіонату. По-друге, влітку люди політично пасивні. Що менше киян прийдуть на вибори, то менше голосуватимуть за Кличка. А Попов тоді зможе мобілізувати своїх виборців, залучивши адмінресурс.

Віталієві Кличку слід наполягати на проведенні виборів восени. Найвигідніше, якщо вибори народних депутатів і мера столиці будуть здвоєні. Тоді ситуація буде розігріта, усі електоральні машини працюватимуть на повну потужність, інші опозиціонери зможуть підтримати лідера "УДАРу".

Якщо Олександр Попов програє, а Віталій Кличко виграє, це може змінити динаміку руху політичних сил. Опозиція почне не відступати, як тепер, а наступати. Це буде першим успіхом опозиції та першим абсолютним неуспіхом Партії регіонів за останній час. Її репутація зазнає удару.

Для Віталія Кличка важливі не стільки повноваження мера, скільки підкорення першої політичної висоти. Навряд чи він вважає, що посада мера — це його політична стеля. Якщо лідер "УДАРу" стане мером, його партія буде прохідною в парламент. Він мислить по-європейськи. А президенти і прем'єри європейських країн часто спочатку були головами столиць. Ось чому битва за Київ буде не менш важлива, ніж за парламент. Хто контролює столицю, той може мати високий вплив у країні.

Зараз ви читаєте новину «Кличкові вигідні вибори мера восени». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути