вівторок, 02 квітня 2013 06:00

Кіпріоти рятують себе, а не філії банків

За вихід кіпрської економіки з кризи доведеться заплатити вкладникам двох найбільших банків острівної країни — "Банк оф Кіпрус" і "Лаікі банку". Ці фінустанови мусять зачинити і продати свої відділення в Україні — "Банк Кіпру", що належить "Банк оф Кіпрус", і "Марфін Банк", що належить "Лаікі банку". Та, попри це, українські вкладники кіпрських банків, можуть втратити частину заощаджень.

— Кіпрська влада створила прецедент, підриває довіру до банківської системи всього світу, — вважає виконавчий директор Міжнародного фонду Блейзера Олег Устенко, 43 роки. — Це вказує, що частина приватної власності може бути просто відібрана.

Проблеми Кіпру — це величезні розміри його фінансового сектора. Він у кілька разів перевищував бюджет країни, й на кінець 2012 року становив близько 730 відсотків валового внутрішнього продукту Кіпру. У Польщі, наприклад, банківський сектор становить 80 відсотків ВВП, а в Україні не дотягує навіть до половини. Це робить економіку залежною тільки від одного сектору. Кіпр дуже багато вклав у цінні папери таких держав як Греція, Іспанія. Але зараз вони почали коштувати набагато менше, ніж раніше. Це теж зробило свій внесок у дестабілізацію кіпрської економіки. Тепер довіра до банків суттєво впала.

Для України наслідки полягають у тому, що 30 відсотків прямих іноземних інвестицій — це гроші, які отримували з Кіпру. Тобто це українські гроші, які вивели з держави для уникнення податків, а потім повернули у вигляді інвестицій. Наша економіка може недоотримати ці кошти. Звісно, це гроші олігархів. Навряд чи звичайний українець тримає свої гроші на Кіпрі. Але це не просто втрата коштів багатіями. Це недоотримання інвестицій, через що втрачає вся економіка.

Що стосується кіпрських "дочок" в Україні, то найбільша їхня проблема  — кіпріоти зараз рятують себе, а не філії своїх банків по світу. Якщо приплив капіталу для української "дочки" з Кіпру закритий, це означає можливі проблеми для цього банку. Та українські вкладники захищені Фондом гарантування вкладів фізичних осіб. Він захищає будь-які депозити до 200 тисяч гривень. І немає ніякої причини для того, щоб не покрити збитки вкладників кіпрських представництв.

Зараз ви читаєте новину «Кіпріоти рятують себе, а не філії банків». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути