пʼятниця, 27 вересня 2019 07:45

Києву нічого запропонувати Москві в обмін на мир

Автор: ДМИТРО СКАЖЕНИК
 

Київ і Москва сперечаються про формулу повернення Донбасу. Кремль хоче, щоб Україна амністувала бойовиків, легалізувала їх через вибори і закріпила особливий статус регіону в Конституції.

Попередня влада відкидала цей варіант. Її в Москві швидко оголосили ворожою. Нові мешканці Банкової заявили про плани сісти за стіл переговорів із Кремлем. В активної частини суспільства виникли підозри. Кожна сторона повинна щось дати іншій.

Київ говорить, що не збирається поступатися в принципових речах. Наполягає, що вибори неможливі без виведення військ і передачі контролю над кордоном. Спершу доступ на окуповані території повинні отримати українські закони, медіа та політичні партії. Лише з цих позицій українська влада має намір вести переговори з агресором. Але що тоді Київ збирається запропонувати Москві?

Скасування західних санкцій? Але Кремлю досить зупинити війну на Донбасі, щоб повернутися на європейські ринки. Замість цього Москва пристосувала свою економіку до нової реальності. Переклала тягар витрат на власних громадян. Санкції погіршили побут росіян, але не впливають на політичний курс країни.

Скасування українських санкцій? Це може бути принциповим для частини вітчизняного бізнесу, зав'язаної на російський ринок, але не для Москви.

Повернення РФ у світову політику? Російські делегації й так повертають до міжнародних організацій без урахування позиції Києва. Наприклад, до Парламентської асамблеї Ради Європи.

Добросусідські відносини? Це неможливо через анексію Криму. Долю пів­острова Москва відмовляється обговорювати, а Київ не може вивести її за дужки. Якщо Банкова спробує торгувати темою українського півострова, це загрожує внутрішнім протистоянням.

Києву нічого запропонувати Москві. Якщо Україна наполягає на своїй формулі миру на Донбасі — Росії немає сенсу на ці пропозиції погоджуватися. Принаймні, доки від цього миру не залежатиме стійкість російського режиму. Це битва взаємовиключних сценаріїв. Перемога Києва означатиме програш Москви. І навпаки.

2014-го Росія відібрала в нас території. Відповіддю стало набуття Україною суве­ренітету. За п'ять років Москва нама­гається зробити зворотний обмін.

Зараз ви читаєте новину «Києву нічого запропонувати Москві в обмін на мир». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути