пʼятниця, 26 жовтня 2012 07:00

Кожен отримає по два бюлетені

22-річний Роман Паламарчук працює у Львові кухарем у ресторані. Родом із Бродівського району. Вже вдруге не голосуватиме. Розповідає, що в рідному селі Пониква його не включили до списку виборців. Щоб виправити помилку, треба їхати до суду в Бродах.

Від Львова до села близько 100 км. Автобусом туди й назад коштує 60 грн. Потрапити треба спочатку в село, потім — до районного центру. Тоді повернутися до Львова, а в неділю, 28 жовтня, поїхати на вибори.

— Це забере стільки часу і грошей, що я вирішив краще не голосувати, — каже Роман.

28 жовтня дільниці відкриють о 8.00, а закриють о 20.00. Проголосувати зможуть громадяни України, яким виповнилося 18 років. Зробити це можна буде і на будь-якій іншій виборчій дільниці — але в межах округу реєстрації. Для цього на своїй дільниці треба було заздалегідь взяти відкріпне свідоцтво. Голосувати поза межами свого виборчого округу закон не дозволяє.

У Волинській області, як і в багатьох інших, скуповують голоси виборців. 70-річна жінка із села Затурці Локачинського району розповідає про одного з кандидатів у депутати. Він засипав округ подарунками і пропонує віддати за себе голос за 200 грн. Для цього збирає паспортні дані та ідентифікаційні коди. Востаннє, коли робив це в сільській школі, люди вишикувались у чергу. Кажуть, тепер проголосують за нього, бо ж має їхні відомості й у разі чого — перевірить. У Луцьку через власний фонд те саме робить інший мільйонер. Роздає по 500 грн.

Але насправді перевірити, за кого людина віддає свій голос — неможливо. Камери спостереження теж не знімають у кабінках для голосування. Ніякі паспортні дані не допоможуть. Отже, кандидати просто дурять виборців.

У Рівненській області є факти, що людям навмисне не віддають паспорти. До відділення Комітету виборців звернулася жителька одного із сіл Радивилівського району. Вона нещодавно вийшла заміж. У місцевому паспортному столі їй не видають новий документ. Паспортистка каже, що забрати його жінка зможе після 27 жовтня. Але 28-го — неділя, отже паспортні столи працювати не повинні. Хоча Державна міграційна служба заявила, що отримати документ можна буде й у день виборів.

Людина заходить до дільниці, показує паспорт члену комісії, той відмічає її у списку та видає два бюлетені. Перший — для виборів за одномандатним округом. Він передбачає голосування за списки партій. У другому — будуть прізвища кандидатів, що висунулися на цьому виборчому окрузі. Далі треба зайти до вільної кабінки та поставити дві позначки: у першому бюлетені — навпроти партії, яку підтримуєте, у другому — навпроти одного з кандидатів. Якщо позначки немає, або їх більше як одна, бюлетень визнають недійсним. У виборчій кабінці немає камери або іншого засобу для спостереження — ніхто не дізнається, за кого людина голосує. Після цього обидва бюлетені треба опустити в урну.

Кожен виборець голосує особисто. Агітувати 28 жовтня за ту чи іншу партію чи кандидата — заборонено.

Зараз ви читаєте новину «Кожен отримає по два бюлетені ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути