вівторок, 03 лютого 2009 17:02

Французи страйкували за звичкою

Економічну кризу у Франції помітно значно менше, ніж в Україні. У повсякденному житті її наслідки відчувають переважно ті, хто працює у секторах нерухомості, фінансів, автомобільному.

Хоча ціни на харчі постійно повзуть угору, але звичну зарплатню більшість французів отримують вчасно. Проте однаково мусять переглядати плани на майбутнє, витрати і ставлення до життя загалом.

Минулого тижня Франція вдалася до загальнонаціонального страйку. В цій країні такі масштабні акції протесту відбуваються приблизно раз на рік. У найгіршому разі  зупиняється громадський транспорт. А оскільки закон про працю захищає право найманих працівників на незгоду з керівництвом або з урядом, то багато хто страйкував лише тому, що не було як дістатися на роботу.

Якщо досі загальні страйки передбачали одну головну вимогу, то цього разу приводів для невдоволення виявилося чимало.

— Учасників демонстрацій об"єднує хіба що антипатія до президента Ніколя Саркозі, — вважає 50-річний Жан-Поль Бейбе, викладач психології з університету в Монпельє. — Цей політик не вміє заспокоїти людей. А вони бояться майбутнього, бідності, звільнень. Їм щодня тільки й кажуть, як невдовзі буде важко жити. Отож цей страйк — не так акція протесту, як вибух колективної тривоги.

Безробітних обурило зменшення державної допомоги

Традиційно на демонстрації вийшли учителі та медики. Вони вимагали збільшити кількість робочих місць у школах та лікарнях. Уперше участь у протестах брали представники приватного бізнесу і навіть... безробітні. Останні обурювалися через зменшення державної допомоги тим, хто втратив роботу.

— Виснажуються французи, не ті вже страйки, — жартує приватний підприємець із Парижа Давід Дюплессі, 40 років. — Саркозі також казав з екрана, що тепер ніхто тих страйків і не помічає. Десь воно правда. Коли народ просто випускає пару, вихлюпує на вулиці своє невдоволення життям, але не вимагає нічого конкретного, годі чекати результатів.

З-поміж учасників демонстрацій було чимало тих, для кого вуличні акції — звична справа.

— Я страйкую, бо маю ліві політичні погляди й тому вважаю за обов"язок підтримати протест, — каже шкільна вчителька Лілі Пане, 30 років. — Усі мої близькі друзі також тут. Ми хочемо, щоб праві при владі не забували, що ми проти їхньої політики. І нас багато.

Отакий собі страйк за звичкою. Можливо, це ознака демократичного устрою. Коли ти не боїшся ставати до колони демонстрантів, бо мама тебе змалечку брала туди і також не боялася. Коли поліція втручається у справді виняткових випадках, а роботодавці визнають твоє право залишатися вдома, бо того вимагають твої політичні погляди.

Це невеликий елемент демократії, але важливий. Навіть якщо ефективність протесту практично нульова.

Зараз ви читаєте новину «Французи страйкували за звичкою». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути