четвер, 25 березня 2010 18:34

Фінських лікарів преміюють за здорових пацієнтів

Сполучені Штати Америки прийняли новий закон про охорону здоров"я. За ним більшість американців отримають медичне страхування. Такі ж закони діють у Скандинавських країнах, системи охорони здоров"я яких визнані кращими у світі. Керівник столичного центру "Доктор Мельник" 60-річна Світлана Мельник вивчала медичну справу в Фінляндії.

— За основу Фінляндія взяла радянську модель охорони здоров"я й модернізувала її. Медичні послуги у країні безкоштовні. Кожен громадянин й іноземець, який має робочий контракт на два роки, отримує безплатну картку соціального медстрахування. Медицина фінансується з бюджету за рахунок зібраних високих податків. Приватні медустанови є, але державні за якістю послуг їм не поступаються.

Найбільш затребувані медики широкого профілю та сімейні лікарі. За ними закріплюють певний округ. Зарплату розраховують залежно від щільності населення, їхнього віку, кількості наданих послуг. У середньому лікар отримує до 4,5 тисячі євро. Якщо хвороб у районі меншає, лікарю наприкінці року виплачують премію — третину виділених, але не використаних на лікування пацієнтів коштів. Тому медики зацікавлені попереджувати хвороби.

Народжують фінки у віці біля 30 років. Перші пологи проходять у найкращих клініках столиці Гельсінкі коштом держави. У сім"ях селян зазвичай п"ятеро–восьмеро дітей. Жінки мають лише три місяці декрету. Виплати на дитину досить високі, щоб не працювати.

Дошкільнята перебувають на повному держзабезпеченні. Батьки отримують на них усе — від памперсів до лиж.

У країні немає туберкульозу, майже відсутні проблеми із зубами, шлунком. Але стреси і нездорова їжа спричиняють у городян цукровий діабет, серцево-судинні хвороби. Хвороби верхніх дихальних шляхів попереджають уживанням жирних вершків. Графин із ними подається до кожного перекусу. У кафе вершки можна пити безкоштовно.

У Фінляндії чимало санаторіїв, тому є потреба у фізіотерапевтах і реабілітологах. На цих посадах працюють багато спеціалістів із колишнього СРСР. Єдина до них умова — вивчити фінську на базовому рівні.

Зараз ви читаєте новину «Фінських лікарів преміюють за здорових пацієнтів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути