середа, 04 липня 2007 18:10

"Якщо знищити мак, то наркомани шукатимуть щось інше"

  Влад Літновський: ”Не треба робити з тих, хто вживає наркотик, злочинців”
Влад Літновський: ”Не треба робити з тих, хто вживає наркотик, злочинців”

Координатор Програми ЄС із запобігання споживанню та боротьби з незаконним обігом наркотиків у Білорусі, Україні та Молдові Влад Літновський, 41 рік, вважає, що знищити теперішню систему споживання наркотиків і нічого не запропонувати натомість — неправильно.


Чи належні методи боротьби з наркотиками застосовують зараз в Україні?

— Не зовсім. Потрібен комплексний підхід до боротьби з незаконним обігом наркотиків і їхнім споживанням. А Україна успадкувала систему протидії цьому ще від Радянського Союзу. Тоді наркомани вважалися правопорушниками.


Що зараз заважає переглянути підходи?

— Суб"єктивні фактори. В урядових та громадських інституціях, що займаються цією проблемою, працюють люди. Кожен має своє ставлення, свій погляд на наркотики. Це ставлення особисте, залежить від загальної культури людини, її досвіду в цій області. Не всі адекватно реагують на наркозалежних. Багато рішень залежить від чиновників. "Наркотичне" питання в усіх його аспектах вирішують по-совєтськи, винятково каральними й заборонними заходами.

А в чому наші національні особливості?

— Через певні кліматичні умови в Україні культивують рослинні опіати, що роблять із макової соломки. Це в нас основний наркотик масового споживання.

Незаконний обіг наркотиків взагалі можна побороти?

— Досі цілком це не вдавалося жодній країні. Наприклад, 40 відсотків чистого опіуму, що виробляється в Афганістані, йде в Іран. Збройні сили Ірану  воюють безпосередньо із перевізниками наркотиків, вступають у перестрілки з бойовиками, що супроводжують ці каравани. Але ринок споживання там не зменшується.

Наркотики — це бізнес, що приносить величезний прибуток. Обсяги наркогрошей і швидкість їх отримання ніколи не зрівняються із жодною сферою легального бізнесу. Від такого не відмовляться.

Отже, наркомафія непереможна?

— Це серйозний супротивник. І головне зло. Відмовлятися від  боротьби з незаконним обігом наркотиків ніхто не збирається. Але є інша сторона медалі — наркоспоживачі. Суспільству треба навчитися сприймати людей, яким наркотики потрібні для життя.

МВС порушує майже 65 тисяч кримінальних справ на рік


Позбавляти наркомана дози не гуманно?

— Знищити існуючу систему споживання наркотиків і нічого не запропонувати натомість — неправильно. Заборонні заходи ніяк не вплинуть на саму наркотичну залежність. Якщо знищити макові поля в країні, то наркомани шукатимуть інші засоби для задоволення своїх потреб. І знайти заміну їм швидко допоможуть ті ж наркоторговці: запропонують уже психотропні речовини, синтетичні наркотики, героїн.

Необхідно допомогти споживачам наркотиків знайти альтернативу. Наприклад, сьогодні багато говорять про замісну терапію. Не треба робити з тих, хто вживає наркотик, злочинців. Карні чи адміністративні заходи самі по собі проблему наркозалежності не вирішать.

Кого сьогодні карають правоохоронні органи?

— МВС порушує майже 65 тисяч кримінальних справ на рік за злочинами, пов"язаними з наркотиками. Але тільки 14,7 відсотка з них — щодо організованих груп. Інші — проти споживачів. Але ж споживач залежний і від наркотиків не відмовиться. Із цією проблемою мають працювати лікарі та психологи, а не карні органи. А їхня діяльність не повинна зводитися лише до арештів та кидання за ґрати.

Є більш дієві методи?

— Переконаний, що остаточна мета правоохоронців у боротьбі з незаконним обігом наркотиків — припинення діяльності злочинної організації. А це можливо не тільки шляхом ізоляції ватажків і учасників, а й через арешти їхніх фінансових і матеріальних засобів. Так працює адміністрація з боротьби із наркотиками в США, митниця у Великій Британії. Це не дозволяє злочинцям швидко відновити свій бізнес, ну й поповнює державний бюджет.

У нас інакше. Наприклад, наркотики везуть через кордон в автомобілі. Митники затримують такий вантаж. Але дуже мало рішень наших судів, згідно з якими  цей транспорт як засіб здійснення злочину конфіскується. Тобто теоретично на ньому можна перевозити наркотики й далі.

Але це не єдина така проблема?

— Так. Їх багато в чинному законодавстві. Не всі міжнародні стандарти в нас діють. Наприклад, в Україні не заборонено вирощувати кокаїновий кущ. Поки що його в нас ще немає. Але в принципі таке можливе. Немає жодної гарантії, що завтра його не почнуть масово висаджувати. Адже Кримінальний кодекс не забороняє.

Зараз ви читаєте новину «"Якщо знищити мак, то наркомани шукатимуть щось інше"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути