пʼятниця, 16 лютого 2018 00:45

До виборів у Росії наші полонені можуть повернутися в Україну

— Порошенко висловив співчуття у зв'язку з катастрофою Ан-148 у Підмосков'ї. Також обговорили виконання Мінських угод та обмін полоненими, — каже 14 лютого прес-секретар президента РФ 50-річний Дмитро Пєсков.

12 лютого відбулася телефонна розмова між президентами України та Росії. Її ініціював Київ. Приводом стала третя річниця Мінських угод. Обговорили порядок денний зустрічі міністрів закордонних справ країн "Нормандської четвірки", що запланована на 16 лютого в Мюнхені. Представники України, Німеччини, Франції й Росії зустрічаються для перемовин щодо конфлікту на Донбасі та в Криму з червня 2014 року. Востаннє розмовляли телефоном 22 серпня торік.

Адміністрація українського президента не повідомляла про двосторонні переговори Петра Порошенка з Володимиром Путіним із жовтня 2014-го. Однак вони періодично відбувалися. Так, у березні торік на Банковій підтвердили два телефонні контакти між президентами з початку року.

12 лютого відбулася і перша в цьому році розмова президентів Росії та США.

— Невідомо, чи говорили Володимир Путін і Дональд Трамп про Україну. Останнім часом американський президент уникає будь-яких офіційних згадок про нашу державу. Тим більше в контексті Росії, — розповідає політолог 33-річний Петро Олещук.

— Лунають постійні звинувачення на його адресу щодо можливої співпраці з Москвою. Оточення Трампа не хоче створювати зайві інформаційні приводи для опонентів.

Путін і Порошенко могли обговорювати механізм введення миротворців. Хто які кроки має робити. На даному етапі перемовини не можуть здійснюватися виключно на рівні посередників. Їх виносять на вищий.

Спецпредставник президента США Курт Волкер під час останнього візиту до Києва зустрічався з Порошенком, міністром із питань окупованих територій і, найцікавіше, — з лідерами "Опозиційного блоку" Сергієм Льовочкіним та Юрієм Бойком. Припускаю, зараз обговорюють політичну частину реалізації Мінських домовленостей, а саме вибори на Донбасі.

— Порошенко днями заявив, що готовий обміняти полонених російських військових на Романа Сущенка (кореспондент агентства "Укрінформ" у Франції. Затриманий восени позаторік у Москві за звинуваченнями в шпигунстві. — ГПУ) й інших українців, які перебувають у російських тюрмах, — говорить політолог Віктор Таран, 40 років. — Є великі шанси, що до президентських виборів у РФ 18 березня наші полонені повернуться додому. Про це Порошенко мусить говорити з Путіним. Бо той почав цей процес і керує ним — ми воюємо не з ЛНР і ДНР.

Зараз ви читаєте новину «До виборів у Росії наші полонені можуть повернутися в Україну». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути