Ексклюзиви
середа, 06 червня 2012 09:58

Черновецький давно домовився з "регіоналами"

Міський голова Києва Леонід Черновецький написав заяву про звільнення за власним бажанням. Рішення пояснив тим, що хоче уникнути політичних інсинуацій щодо призначення наступних виборів мера. Леоніда Черновецького обрали на позачергових виборах київського міського голови 25 травня 2008 року. Чотирирічний термін його повноважень збіг.

— Гадаю, "регіонали" змусили Черновецького написати заяву. Це значить, що вони визначилися з виборами столичного голови, — зазначає керівник Інституту політичних, соціологічних і маркетингових досліджень Володимир Бондаренко, 47 років. — Для влади найкраще було б провести вибори цього літа. Найактивніша частина населення поїде у відпустки, у місті залишаться літні люди — основний електорат голови міської державної адміністрації Олександра Попова.

Для його перемоги в Київ вливають значні бюджетні кошти — відкривають нові станції метро, будують розв'язки, ремонтують дороги. Тепер  Попов ініціює місцевий референдум щодо надбавок бюджетникам, створення муніципальної міліції, збереження історичного центру тощо.

Лідер парламентської фракції "регіоналів" повідомив, що партія ініціюватиме проведення виборів мера і Київради 2013 року. Чому?

— "Регіонали" не впевнені у перемозі Попова. Крім того, політична активність у столиці може затьмарити Євро-2012. У нас і так заполітизоване життя. Важко уявити, щоб іноземцям, які приїдуть на чемпіонат, сподобаються вуличні маніфестації чи акції, в яких є ознаки підкупу виборців. "Регіонали" вирішили не погіршувати свій імідж перед Європою.

Парламент може не призначити вибори, лишивши все як є?

— Столиця залишилася без мера, легітимність міської влади під питанням, бо Конституція зобов'язує призначати вибори, якщо закінчилися повноваження.

Чи вигідні вибори мера влітку найрейтинговішому опозиційному кандидату Віталієві Кличку?

— Він у складному становищі, бо зібрався йти до Верховної Ради. Напевно, його спонсори не потягнуть дві виборчі кампанії протягом чотирьох місяців.

Нещодавно на сесії Київради, коли розглядали ініціативу "Батьківщини" про призначення виборів мера влітку, більшість депутатів фракції Кличка не дали голосів. Це свідчить, що Віталію сьогодні Київ не потрібен. Він сконцентрується на парламенті.

Кого опозиція може висунути проти Олександра Попова замість Віталія Кличка?

— Найвірогіднішими кандидатами є Олександра Кужель і нардеп-"бютівець" Володимир Бондаренко. "Батьківщина" може висунути Олександра Турчинова, який на попередніх виборах зайняв друге місце, випередивши Кличка. Але тоді він обманув киян, бо заявляв, що буде разом із Юлією Тимошенко працювати в Київраді — вони очолювали партійний список на міських виборах.

Може себе спробувати Арсеній Яценюк. Безумовно, балотуватиметься Олег Тягнибок. Для нього це нагода провести серйозну агітаційну кампанію в Києві. Та, крім Кличка, ніхто не зможе змагатися з Поповим на рівних.

Нині у голови КМДА більше повноважень, ніж у міського голови. Якщо Попова оберуть мером, чи об'єднають знову дві посади?

— Олександр Попов уже заявив про таку необхідність. Це свідчитиме про повернення місцевого самоврядування в Києві та про те, що столиця стала для влади стабільним містом і не підведе під час президентських виборів 2015-го. Бо на минулих за Януковича проголосували тільки чверть киян.

Яке майбутнє Леоніда Черновецького?

— Він давно домовився з "регіоналами" і відверто їм служив. Навіть одним із його заступників був Віктор Сівець, який керував у Києві виборчим штабом "Регіонів" на президентських виборах.

Леонід Черновецький спробує піти в парламент по Дарницькому округу Києва, щоб заховатися за депутатську недоторканність. Йому є за що відповідати.

Зараз ви читаєте новину «Черновецький давно домовився з "регіоналами"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути