пʼятниця, 08 квітня 2011 03:15

Центральний депозитарій: міжнародний досвід чи український велосипед?

У розвинених країнах обслуговування 95% фондового ринку забезпечують центральні депозитарії. Існує кілька варіантів створення такого в нашій країні: на базі Всеукраїнського депозитарію цінних паперів (ВДЦП) або ж на базі Національного депозитарію України (НДУ) із передачею йому всіх глобальних сертифікатів із випусків цінних паперів. В уряді схиляються до другого варіанта і найближчим часом направлять до парламенту відповідний законопроект. Проте чи є оптимальним цей варіант?

Керуючий директор інвестиційної групи "Універ" Олексій Сухоруков вважає, що це стане кроком назад для всього фондового ринку:

— Бізнес перетягнуть до НДУ. Як він там буде реалізований — це серйозне питання. Є чимало підстав вважати, що це робитимуть неякісно.

— Якщо трохи застосувати уяву, то пропозиція створити центральний депозитарій на основі Нацдепозитарію аналогічна до угоди про створення єдиної виробничої структури з "Фольксваґена" та "АвтоВАЗа" на базі останнього, — коментує віце-президент центру досліджень корпоративних відносин В'ячеслав Бутко.

Підґрунтям для такої позиції експертів є структура ринку депозитарних послуг: у НДУ обслуговують 13,8% операцій, а решту — у Всеукраїнському депозитарії цінних паперів.

Прихильники створення центрального депозитарію на базі  останнього зазначають: пропозиція сформувати на основі ВДЦП кліринговий депозитарій не витримує жодної критики, бо явище клірингового депозитарію для міжнародної практики — нонсенс. Як аргументи на користь створення центрального депозитарію на базі комерційної структури називають неефективність держдепозитарію та міжнародну практику з мінімізації ролі держави в ньому, зокрема зведення до мінімуму його фінансування держкоштом; низьку частку ринку; збиткову операційну діяльність. До того ж представники НДУ, які стверджують, що ця структура визначена законом як центральний депозитарій, занадто творчо трактують нормативний акт. Та й думкою операторів ринку, для яких і створюють центральний депозитарій, реалізатори концепції побудови монополіста на базі НДУ не цікавилися.

Голова Наглядової ради ВДЦП Василь Роговий прогнозує, що держрегулятор може відкликати ліцензію на ведення депозитарної діяльності, оскільки за НДУ закріплять монополію на ринку депозитарних послуг після створення центрального депозитарію. Хоча в меморандумі із Міжнародним валютним фондом від 10 грудня 2010 року записано, що центральний депозитарій в Україні має бути створений на основі двох діючих на базі ВДЦП. "Упродовж останніх 10 років Агентство США з міжнародного розвитку (USAID) і Всесвітній банк (ВБ) надавали підтримку формуванню центрального депозитарію цінних паперів, переважна частка в якому повинна бути у приватній власності. Практичним втіленням цієї роботи стало створення Всеукраїнського депозитарію цінних паперів", — писав у листі на ім'я віце-прем'єр-міністра Сергія Тігіпка Надзвичайний і Повноважний Посол Сполучених Штатів в Україні — Джон Тефт.

— Існування одного центрального депозитарію є запорукою ефективного та технологічного функціонування депозитарної системи, — зазначає президент Професійної асоціації реєстраторів та депозитаріїв Олексій Кий. — Асоціація неодноразово наголошувала на необхідності створення центрального депозитарію у формі непідприємницького товариства, учасниками якого мають бути виключно професійні учасники фондового ринку. У країнах з перехідною економікою держава здійснює суттєвий, а в деяких випадках — повний контроль центрального депозитарію. А там, де економіка розвинена, центральним депозитарієм управляють учасники ринку, а держава контролює через нормативне регулювання. Тому створювати центральний депозитарій в Україні слід шляхом об'єднання Національного та Всеукраїнського депозитаріїв на комерційній основі в нову юридичну особу, контроль за якою держава здійснювала б через законодавче регулювання.

Влада та провідні фахівці фондового ринку мали б знайти спільну точку зору на те, як створити центральний депозитарій. Тоді депозитарний облік цінних паперів став би надійним для інвесторів, високотехнологічним і закритим від нелегального доступу зацікавлених осіб. Якщо є міжнародний досвід, не варто щоразу винаходити велосипед.

Зараз ви читаєте новину «Центральний депозитарій: міжнародний досвід чи український велосипед?». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

4

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути