четвер, 01 жовтня 2009 18:19

Бібліотекарі отримають надбавку до зарплати вже з жовтня

У День бібліотекаря, який відзначають 30 вересня, на працівників цієї сфери чекав приємний сюрприз. Кабінет Міністрів підвищив їм зарплату. Із 1 жовтня бібліотекарі отримують на 50% більше.

Про це повідомила на засіданні уряду прем"єр-міністр України Юлія Тимошенко:

— Ми, порадившись, ухвалили рішення, що є певна категорія людей, яких потрібно підтримати. І тому ухвалили рішення з 1 жовтня всім працівникам бібліотек підвищити зарплату на 50 відсотків.

Як виявилося, це ще не все. У проекті державного бюджету на 2010 рік навіть під час кризи передбачено 239 млн грн на соціальну підтримку бібліотекарів, зокрема, на оздоровлення при оформленні щорічних відпусток. Тимошенко запевнила, що ці виплати будуть своєчасними впродовж усього року.

Ще 300 млн грн заплановано в бюджеті наступного року для фінансування ремонтних робіт бібліотечних приміщень та оновлення бібліотечного фонду. За словами міністра культури Василя Вовкуна, тільки на оновлення цього фонду 2010-го виділять 14 млн грн.

Міністр отримав завдання від прем"єр-міністра розробити законопроект про мораторій на відчуження нерухомості бібліотек:

— У бібліотеках складна ситуація. Там, де вони не мають статусу національних або державних, і не захищені державною владою, вони не захищені від місцевої влади, яка до святого дійшла, — відбирає в них приміщення і будівлі... Це повинен бути окремий законопроект на дві сторіночки тексту, яким вводиться пряма заборона місцевій владі на такі дії відносно бібліотек й інших установ культури.

Кабінет Міністрів вивчає можливість підвищення статусу бібліотек, що знаходяться в управлінні Міністерства культури.

Юлія Тимошенко доручила міністерствам культури, фінансів і освіти розробити державну програму з оновлення бібліотечних фондів. Насамперед — сільських бібліотек. Наступного року Кабмін навіть створить спеціальний фонд для розвитку сільських бібліотек і клубів:

— На 2010 рік ми сформували для кожного села і селища спеціальний фонд розвитку. Це 10 відсотків податку на прибуток і 15 відсотків податку на доходи фізичних осіб. Це дуже велика сума грошей, і ми це зробили для розвитку. Крім того, передбачили на 2010 рік ще 300 мільйонів гривень на клуби і сільські бібліотеки.

Велику увагу уряд приділяє інформатизації бібліотек.

— Це окрема цільова програма, тому що без інформатизації сьогодні важко якісно вести бібліотечну справу, — каже на засіданні прем"єр-міністр.

Лише на оновлення бібліотечного фонду 2010 року уряд виділяє 14 мільйонів

Глава уряду також доручила звільнити від митного збору книги, які благодійно ввозять до України.

Під час засідання Кабінету Міністрів було прийнято пакет нормативних актів щодо врегулювання законодавства в бібліотечній сфері. Міністри проголосували одноголосно.

— Ми через місяць зберемося для того, щоб прийняти ті документи, які сьогодні намітили. Також хотіла б, щоб ми через місяць проаналізували ще раз усі цифри, які маємо на 2010 рік, — говорить Юлія Тимошенко.

Окрім бібліотечної теми, прем"єр зачепила ще і "базарну". Підприємці за право торгівлі на ринках платять за патент, а також ще і ринковий збір. За словами Юлії Тимошенко, ринковий збір стягується власниками ринків на власний розсуд, і до місцевих бюджетів він часто не доходить.

— За часів СРСР цей збір виконував зовсім іншу функцію і зараз він абсолютно нелогічний і неадекватний сучасній системі оподаткування, — вважає прем"єрка.

Тимошенко повідомила, що найближчим часом Кабмін внесе до парламенту законопроект, що передбачає скасування ринкового збору. Це допоможе оптимізувати ресурси під час економічної кризи.

Експерти зазначають, що Кабмін єдиний з усіх гілок влади ефективно протистоїть викликам світової фінансово-економічної кризи.

— Уряд точково реагує на ті чи інші проблеми, що виникають в окремих галузях. І зараз ми поки що підтримуємо більш-менш соціальну стабільність, — говорить директор Інституту економічних досліджень і політичних консультацій Ігор Бураковський. — А ось із боку інших органів державної влади, політичних сил не видно великої зацікавленості вести економічну дискусію і займатися економікою.

Зараз ви читаєте новину «Бібліотекарі отримають надбавку до зарплати вже з жовтня». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути