пʼятниця, 19 серпня 2011 09:52

Тимошенко реалізувала би свій авторитарний проект гламурно та естетично

Автор: малюнок: Володимир Казаневський
 

Директор Інституту глобальних стратегій 55-річний Вадим Карасьов розмірковує про можливі зміни в державі, якби президентські вибори закінчилися інакше.

1991 рік. Якби президентом став не Леонід Кравчук, а В'ячеслав Чорновіл

— Чорновіл став би Кравчуком або до влади привели б того ж Кравчука. У будь-якому випадку 1993-го чи 1994 року були дострокові вибори. Кравчук прийшов би на заміну Чорноволу, тоді, можливо, не було б Кучми та Лазаренка. Історія пішла би трохи іншим шляхом. Можливо, це зробило б неможливим появу Януковича і Тимошенко на політичній сцені. Але, в принципі, ми були б на тому самому рівні, на якому сьогодні — історію не перестрибнеш.

1994. Не Леонід Кучма, а Леонід Кравчук

— Почався би процес приватизації. Була об'єктивна необхідність робити щось із ледве живою державною власністю. Змінилися би прізвища — металургійним бароном став би не Віктор Пінчук, а, приміром, брати Суркіси чи Віктор Медведчук. Можливо, Кравчук не поставив би Павла Лазаренка на посаду прем'єра. Тоді ми не знали б такого явища як дніпропетровський клан, не знали б Юлію Тимошенко в теперішній іпостасі. Сьогодні вона проводила б свою олігархічну відпустку, а не сиділа в СІЗО.

Від Лазаренка історія пішла в дуже виразному олігархічному напрямі. Почалася боротьба донецького й дніпропетровського кланів. Без тиску Лазаренка на донецьких олігархів навряд чи вони згуртувалися б у партійний проект і вивели на сцену Януковича.

Можливо, за Кравчука прем'єром був би Євген Марчук. Він і став би наступним президентом. Були би потужні силовики й слабкі олігархи. А так в українську політику з Кучмою й Лазаренком прийшли капітали, які корумпували армію, спецслужби, міліцію. Гроші знищили амбіції та політичні перспективи силовиків. У Туреччині, Латинській Америці та Росії силовики фактично є державотворчими групами. В Україні такою групою поки що залишаються олігархи.

1999. Не Леонід Кучма, а Петро Симоненко

— На тих виборах лідер комуністів не виходив проти Кучми, а його "виходили". Це була штучна конфігурація для того, щоб Євген Марчук або Олександр Мороз не потрапили у другий тур виборів і не перемогли Кучму. Олігархічний режим тоді тримався на неформальному союзі націоналістів і капіталістів — олігархів і частини представників націонал-демократичного табору. Наприкінці 1990-х олігархи мали прогресивне значення, а націонал-демократи боялися ліквідації незалежності держави. Тому загроза лівого реваншу — це був фундамент тодішнього політичного режиму. Виграш Кучми поклав край амбіціям комуністів отримати владу в Україні. Але тоді ж вичерпалася історична місія Леоніда Даниловича. Він став непотрібним. Звідси й майбутня політична криза, яка вилилася в Майдан.

2004. Не Віктор Ющенко, а Віктор Янукович

— Якби Янукович став президентом, дуже важко було б завершити Майдан. У політичному плані Януковичу було би складніше й гірше, ніж тепер. З іншого боку, йому було би простіше зі зростаючою економікою. Його уряд мав би можливість формувати бездефіцитний бюджет і перерозподіляти доходи. Необхідності в реформах тоді ще не було. З третього боку, політично розігріте суспільство навряд чи розчарувалося б у лідерах Майдану. Ющенко, Тимошенко або Порошенко претендували б на президентство 2010-го.

2010. Не Віктор Янукович, а Юлія Тимошенко

— Тимошенко реалізувала би свій авторитарний проект гламурно, естетично й ефективно. Судовий процес над переможеними опонентами завершився б. Це говорить про те, що й теперішній президент виконав свою історичну місію.

Зараз ви читаєте новину «Тимошенко реалізувала би свій авторитарний проект гламурно та естетично». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

20

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути