середа, 30 січня 2013 06:30

Янукович свідомо зриває підписання Угоди про асоціацію

Віктор Янукович заявив на Давоському форумі, що Угоду про асоціацію між Україною та Євросоюзом підпишуть у листопаді на саміті Східного партнерства. Про те, як і коли президент виконуватиме озвучені Євросоюзом умови, він промовчав. Це природно, бо насправді Янукович робить усе, щоб зірвати укладання угоди.

Певні сподівання покладалися на саміт ЄС-Україна, що має відбутися 25 лютого в Брюсселі. Зберігалася примарна надія, що він стане якоюсь чарівною паличкою й підштовхне Януковича до здійснення необхідних для підписання Угоди про асоціацію кроків. Тепер уже зрозуміло, що цього точно не станеться. Нове звинувачення проти Тимошенко із перспективою довічного ув'язнення екс-прем'єрки є красномовною відповіддю на всі умови й вимоги Європи. Припинення переслідування опозиційних лідерів — головна з них.

Вкрай негативна реакція ЄС на нову справу проти Тимошенко є цілком прогнозованою. І якщо виходити з наявності в Януковича бажання підписати угоду, то його дії виглядають цілковитим абсурдом. Отже, на Банковій діють за іншою логікою.

Залишається мізерне сподівання, що в Януковича всерйоз розраховують на поступки з боку Євросоюзу. Тобто, бажання підписати угоду на Банковій іще є — просто не вистачає інтелекту усвідомити неможливість цього без виконання умов ЄС.

Однак найлогічнішими дії Януковича виглядають у разі, коли він уже твердо вирішив не підписувати Угоду про асоціацію. Порушення проти Тимошенко нової справи може бути чітким сигналом щодо цього. Янукович дає зрозуміти Євросоюзу, що марно тиснути на нього й намагатися мусувати тему вибіркового правосуддя.

На користь останнього варіанта говорять і події жовтня 2011 року. Тоді мали урочисто оголосити про завершення переговорів щодо зони вільної торгівлі й у цілому домовитися про переговори щодо Угоди про асоціацію. Але незадовго до поїздки Януковича в Брюссель український суд оголосив перший вирок Тимошенко. Євросоюз скасував візит.

Тепер усе відбувається за подібним сценарієм. Схоже, закулісні режисери обрали його вже давно.

Зараз ви читаєте новину «Янукович свідомо зриває підписання Угоди про асоціацію». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути