Ексклюзиви
пʼятниця, 04 січня 2013 05:30

Янукович отримує задоволення від балансування між Митним союзом і Європою

Одночасна інтеграція України з Митним союзом та Угода про асоціацію з Євросоюзом — несумісні, заявили в Єврокомісії. Країна повинна визначитися, вважають європейці. Водночас прем'єр-міністр Микола Азаров заявив, що Києву треба шукати компроміс у співпраці з обома партнерами.

— Фактично Митний союз створений, щоб захищати свою митну територію від експансії товарів ззовні, — коментує експерт із міжнародних питань Інституту євроатлантичного співробітництва Володимир Горбач, 42 роки. — А зона вільної торгівлі створюється Євросоюзом, щоб ці товари могли надходити. Тобто маємо дві різні мети: з одного боку просування торгівлі, з іншого — стримування зовнішньої торгівлі й захист свого виробника від конкуренції.

Коли українські керманичі говорять, що можливо вони знайдуть "лаз", то мають на увазі спробу якось домовитися з Митним союзом (не відмовляючись від загального курсу євроінтеграції. — "ГПУ"). Митний союз — це близько 50 договорів, до яких треба приєднуватися. Українська сторона пропонує приєднатися лише до певної частини. Загалом бажання зрозуміле. Але це ще нікому не вдавалося.

Міністр закордонних справ Леонід Кожара говорив, що Митний союз міг би укласти з Україною такий самий договір, як Україна з Європейським союзом про зону вільної торгівлі. Та це неможливо практично. Не для того Москва створювала Митний союз. В нього інша політична мета.

Дискусія "там чи там" стане зрозумілішою, коли 25 лютого на саміті Україна — ЄС проголосять наші євроінтеграційні наміри. Можливо, сторони вирішать підписати Угоду про асоціацію раніше, ніж у листопаді 2013-го у Вільнюсі. Це буде найкращий варіант.

З дій нинішнього українського керівництва можу сказати, що вони спрямовані на продовження балансування. Їх прекрасно влаштовує ця ситуація. Вважають, що потрібні і на Сході, і на Заході, тому не хочуть бути ані там, ані там. Українська влада хоче торгуватися. Цей стан їй дуже подобається. Президент Віктор Янукович, як наркоман, отримує кайф від цього балансування. Буде продовжувати його так довго, як тільки зможе. Але це погано закінчиться і для країни, і для нього. Можуть трапитися політичні зміни, що загрожуватимуть йому. Тоді Янукович змушений буде здатися на милість Путіна.

Зараз ви читаєте новину «Янукович отримує задоволення від балансування між Митним союзом і Європою». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

16

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути