пʼятниця, 27 вересня 2013 09:18

Янукович почав відповідати на гострі запитання

Автор: фото: Андрій Мосієнко
  Голова Європейської Ради Герман Ромпей пропонує президенту України Віктору Януковичу не затримуватись і проходити далі. Нью-Йорк, США, 24 вересня 2013 року
Голова Європейської Ради Герман Ромпей пропонує президенту України Віктору Януковичу не затримуватись і проходити далі. Нью-Йорк, США, 24 вересня 2013 року

У Криму під час конференції "Ялтинська європейська стратегія" Віктор Янукович відповідав на запитання опозиціонерів, журналістів та політологів. Після цього в Нью-Йорку, в рамках 68-ї сесії Генеральної асамблеї ООН, зустрівся з керівниками країн Євросоюзу й США.

— У Ялті Януковичу можна було поставити гострі запитання від опозиції чи політологів, — розповідає Олексій Гарань, 54 роки, професор політології університету "Києво-Могилянська академія".

— У такий спосіб влада хотіла продемонструвати свою відкритість напередодні листопадового саміту у Вільнюсі, — продовжує Олексій Гарань. — Якщо оцінити все сказане президентом, виходить таке: ми рухаємося до Євросоюзу, водночас хотіли б мати добрі відносини з Росією.

Щось негативне помітили?

— Розчарувало, що президент як у Ялті, так і в Нью-Йорку ухилявся від прямої відповіді стосовно долі Юлії Тимошенко. Наприклад, сказав, що нема правової можливості звільнити її. Вважає перешкодою інші справи щодо екс-прем'єра та ігнорування нею судового засідання. Але це не аргумент, особливо для європейців.

Чому?

— Те, що на Тимошенко є інші справи, зрозуміло. Проте це — інші справи. Вони не мають жодного стосунку до того, що Юлія Володимирівні перебуває у в'язниці. Тобто не можуть завадити відправити її на лікування до Німеччини.

Яке може бути рішення стосовно Тимошенко?

— Триває боротьба різних груп в оточенні президента. Остаточного рішення ще не ухвалили, тому Янукович зволікає із чіткою відповіддю.

Що було головне на сесії Асамблеї ООН?

— У Нью-Йорку президент укотре повторив: він — прихильник євроінтеграції України. Важливо, що напередодні підписання Угоди про асоціацію Янукович зустрічається із широким колом політиків, зацікавлених у підписанні. Це і єврочиновники Герман Ромпей та Мануель Баррозу, і "друзі України" (лідери Польщі, Словаччини, Естонії, Латвії, Болгарії, Хорватії та Словенії. — "ГПУ"), і протокольна зустріч із американським президентом Бараком Обамою. Отже, шанси на підписання Угоди про асоціацію зростають. Це контрастує з тими періодами, коли лідери європейських країн і Штатів уникали спілкування з Януковичем.

Глава держави висловив бажання про додаткове членство в Раді Безпеки ООН для Східної Європи. Як це зрозуміти?

— Малоймовірно. Про реформу Організації Об'єднаних Націй говорять кілька років, але далі розмов справа не зайшла.  Слова президента — це жест в бік наших сусідів і нагадування про роль України в регіоні.

Коли підсумувати всі послання від президента в Ялті та Нью-Йорку, як оцінюєте ймовірність підписання Угоди про асоціацію з ЄС?

— Із раціональної точки зору Януковичу вигідна й потрібна асоціація. Це посилює його позиції в Україні та світі. Він зробив важливі кроки. Європейці в Ялті казали: якщо Янукович після всього наговореного розвернеться і піде на уклін до Путіна — це суперечитиме логіці його попередньої поведінки. Але на позитивний результат варто сподіватися у разі компромісу щодо Тимошенко. Якщо він буде, з упевненістю 99,9 відсотка можна сказати: Угоду підпишуть.

Чому ж не 100?

— Залишмо 0,1 відсотка на тиск Росії.

Зараз ви читаєте новину «Янукович почав відповідати на гострі запитання». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

52

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути