Ексклюзиви
четвер, 10 червня 2021 06:31

"Американці очікують від України подолання корупції"

Автор: GETTYIMAGES
  Американський лідер Джо Байден прямує на борт президентського повітряного судна Корпусу морської піхоти поблизу Білого дому. 2 червня 2021 року, Вашингтон, Сполучені Штати Америки
Американський лідер Джо Байден прямує на борт президентського повітряного судна Корпусу морської піхоти поблизу Білого дому. 2 червня 2021 року, Вашингтон, Сполучені Штати Америки

— Мав розмову з президентом Сполучених Штатів Америки. Чітку та предметну. Він запевнив мене в повній підтримці України, — каже президент України 43-річний Володимир Зеленський 8 червня. Напередодні поспілкувався з американським лідером Джо Байденом телефоном. Це друга розмова. Перша була 2 квітня цьогоріч. Перемовини ініціювали США.

— Маємо багато важливих питань для обговорення. Це безпека, територіальна цілісність, економіка, енергетика, прямі інвестиції, технології, співпраця в оборонній сфері. Ми обговоримо все це наприкінці липня в Штатах, — додає Володимир Олександрович.

Розмова відбулася напередодні поїздки президента США у Європу, де він візьме участь у саміті Північноатлантичного альянсу. А також зустрінеться з главою РФ Володимиром Путіним.

Білий дім нібито планував запросити Зеленського у Вашингтон до перемовин президентів США та Росії. Але відмовився через зміну керівництва Нафтогазу, повідомляє американське видання "Ексіос". Штати попереджали, що довіра до України залежить від дотримання принципів корпоративного управління, прозорості та доброчесності у призначенні персоналу в енергетичному секторі.

Зеленський у інтерв'ю здивувався рішенням Байдена не запроваджувати санкції для компанії, яка будує російський газопровід "Північний потік-2" — із РФ до Німеччини в обхід України.

— Відносини України й США не зазнають змін. Не слід змішувати докупи питання Нафтогазу та стратегічного значення нашої країни для Заходу. Україна і Штати — близькі партнери, — говорить дипломат, ексміністр закордонних справ Володимир Огризко, 65 років.

— Відкати в реформі ­державного управління схвилювали наших західних друзів. Але під тиском громадянського суспільства влада знову повернулася до реформування. Крок вліво чи вправо від норми не викликатиме кардинальних змін у політичних питаннях.

США чудово розуміють роль України у стримуванні Росії. Й надалі надаватимуть нам військову допомогу. Під час зустрічі Байдена з Путіним українське питання буде в центрі уваги.

Байден справді припинив санкції стосовно фірми-оператора "Північного потоку-2". У Берліні ефективно працює американське посольство. Вчасно інформує Вашингтон, що відбувається в політичному житті країни. Цієї осені в німецьку урядову коаліцію увійде Партія зелених. Її члени є противниками добудови російського газопроводу. Байден використає вплив "зелених" у Німеччині, щоб не дати добудувати "Північний потік-2". І водночас покращити відносини з Німеччиною.

— Дата зустрічі Байдена й Зеленського не визначена. Український президент говорить про кінець липня, американська сторона — протягом літа. Неминуче постане питання про План дій щодо членства в НАТО для України. Його перспектива й час, — каже експерт з міжнародних відносин 51-річний Володимир Горбач. — Американці очікують від України подолання корупції. Але риторика нашої влади часто йде врозріз із діями. Зеленський розраховує на надання ПДЧ і блокування "Північного потоку-2". Після відвертої розмови можна будувати відносини на новому рівні. Але довіру треба заслужити. Українська влада повинна вдатися до змін. Першим кроком мають бути кадрові рішення в Офісі президента. Найперше — звільнення токсичних людей, як-от глава ОП Андрій Єрмак.

Зараз ви читаєте новину «"Американці очікують від України подолання корупції"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути