середа, 23 травня 2012 00:45

Аліментщиків контролюватимуть через реєстрацію

Парламент вніс зміни до деяких законів щодо реєстрації місця проживання та місця перебування фізичних осіб. Передбачено, що громадянини України, іноземці чи особи без громадянства зобов'язані протягом 10 днів після прибуття до нового місця проживання зареєструватися в органах внутрішніх справ.

— Трагедії в цьому нема, але якщо людині потрібно частіше показувати комусь паспорт, це означає, що держава починає більше її контролювати, — зазначає експерт Харківської правозахисної групи Людмила Клочко, 60 років. — Це також є ознакою згортання демократії. Кажуть, закон ухвалили для контролю ринку оренди житла, бо власники квартир не платять податків. Але для того є податкові органи. Тобто завжди знайдуться благовидні приводи, щоб жорстокіше контролювати людей.

У нинішньому Законі "Про свободу пересування та вільний вибір місця проживання" були подібні норми про реєстрацію. Однак їх фактично не виконують, — констатує експерт. — Закон можуть застосувати хіба вибірково — у каральних цілях проти тих, хто не подобається владі. Можуть накласти штраф або застосувати адмінарешт.

Навряд нові норми діятимуть, — продовжує Людмила Клочко. — Не можна за кожним громадянином закріпити міліціонера, який слідкуватиме, чи ночував він удома 10 днів підряд. А чим більше законів, які люди не можуть виконувати, тим більший правовий нігілізм у людей. От прийняли закон, який забороняє палити в громадських місцях. Але на вулицях, зупинках, у переходах усі палять.

Документ розроблений Міграційною службою, на виконання Національного плану про лібералізацію Євросоюзом візового режиму для України, пояснює автор закону депутат-"регіонал" 55-річний Володимир Олійник:

— Європейці вимагають, щоб ми привели закони до відповідних стандартів. У нас країна, яка має великий транзит нелегалів. І в цьому питанні реєстрацію розглядають як форму юридичного зв'язку між особою та державою. У новій редакції терміну "реєстрація" врахована можливість реєстрації як за місцем проживання, так і за місцем закладу чи установи, якщо людина перебуває тимчасово на роботі.

Якщо людина вибула за межі територіальної одиниці, наприклад, поїхала працювати з Полтави до Києва, то їй нікуди не треба йти, — додає депутат. — Реєструватися треба, коли вона вибула більше ніж на місяць і має зобов'язання фінансового характеру: аліменти, якісь борги тощо. Друге: коли людина є призовником і не має відстрочки від призову. І третє: коли людина є учасником судового процесу.

Зараз ви читаєте новину «Аліментщиків контролюватимуть через реєстрацію». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути