Ексклюзиви
вівторок, 05 лютого 2013 00:30

"Аеросвіт" планує санацію із наступним продовженням діяльності

Автор: фото з сайта www.blog.t30p.ru
  Приземлення літака на летовищі
Приземлення літака на летовищі

29 січня відбулося засідання наглядової ради авіакомпанії "Аеросвіт". У ньому брали участь і представники Фонду держмайна України, які за останні три роки взяли за правило не ходити на загальні збори акціонерів компанії. На зібранні вирішили доручити менеджменту "Аеросвіту" протягом двох тижнів підготувати на розгляд наглядової ради стратегічний план виходу з кризи з конкретними заходами фінансового оздоровлення, щоб надалі повернутися до повноцінної операційної діяльності.

Якщо план затвердять, то наглядова рада має зібрати загальні збори акціонерів авіакомпанії та рекомендувати оголошення додаткової емісії акцій або надання кредиту акціонерами. Можлива й комбінація обох варіантів. Це дозволить поступово відновити операційну діяльність і виконати свої зобов'язання перед кредиторами.

Передбачена Законом України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" процедура була ініційована "Аеросвітом", коли на кінець 2012 року заборгованість компанії перевищила 4,2 млрд грн при загальній балансовій вартості активів 1,46 млрд. В авіакомпанії підкреслюють, що процедура банкрутства не означає її ліквідацію, а є шляхом до її фінансового оздоровлення та відновлення роботи. 29 грудня 2012 року Господарський суд Київської області почав провадження у справі про фінансову неспроможність "Аеросвіту".

Ввели процедуру розпорядження майном боржника, розпорядника зобов'язали провести інвентаризацію майна. Також, відповідно до вимог закону, суд запровадив мораторій на задоволення вимог кредиторів авіакомпанії.

В "Аеросвіті" переконані, що передбачені законодавством про банкрутство процедури санації та реструктуризації боргу не лише зможуть надійно захистити інтереси боржника та кредиторів, але й дозволять достойно й цивілізовано вийти з глухого фінансового кута. Тому "Аеросвіт" продовжує виконувати частину рейсів і не припиняє оперативну діяльність. Проте вона була значно ускладнена після того, як 16 січня 2013 року був накладений арешт на кошти "Аеросвіту" на всіх його рахунках у дев'яти банках. Це зробив відділ примусового виконання рішень обласного управління Державної виконавчої служби Головного управління юстиції Київської області на виконання рішення постанови Господарчого суду Київської області про стягнення з авіакомпанії близько 5 млн грн боргу за позовом товариства "Транс-аеро-хендлінг".

Арештували рахунки незаконно, з порушенням вимог чинного законодавства про банкрутство і закону "Про виконавче провадження". 25 січня цього року "Аеросвіту" вдалося скасувати арешт, але вимушена зупинка в роботі не допомагає при пошуку шляхів виходу зі складної ситуації. Як не допомагає й дивна поведінка деяких державних органів, які лише демонструють заклопотаність проблемами "Аеросвіту". Вона виражається в тому, що менеджмент компанії буквально засипали вимогами з боку різних відомств негайно надати чисельні та величезні за обсягом довідки.

Представників "Аеросвіту" турбує й те, що Київський апеляційний суд 21 січня прийняв до провадження скаргу Бориспільської об'єднаної державної податкової інспекції щодо скасування постанови Господарчого суду Київської області. Між тим, провадження справ про банкрутство, якщо вони розпочаті судом, відповідно до норм Господарського процесуального кодексу, не підлягають оскарженню. Виглядає так, що податкові органи, порушуючи чинне законодавство, ставлять штучні перепони на шляху оздоровлення "Аеросвіту". Це дивує, оскільки держава в особі Фонду держмайна володіє значним пакетом акцій компанії — 22%, і повинна бути зацікавлена в її успішній діяльності, відновленні вартості державного пакета акцій.

Свого часу через процедуру банкрутства при активній участі державних органів успішно пройшли автомобільна компанія "Дженерал моторс" і авіакомпанія "Ю Ес еірвейс". Вжиті заходи врятували їх і залишили активними гравцями на ринку. Вітчизняним держорганам потрібно враховувати вдалий іноземний досвід.

Зараз ви читаєте новину «"Аеросвіт" планує санацію із наступним продовженням діяльності». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути