Ексклюзиви
субота, 12 вересня 2020 23:46

Науковці розповіли про вплив смерті домашнього улюбленця на дітей

Науковці розповіли про вплив смерті домашнього улюбленця на дітей
Зв'язки, які діти формують з тваринами, можуть нагадувати безпечні людські відносини з точки зору забезпечення прихильності, захисту і заспокоєння. Фото: pixabay

Тривале відчуття горя може спричинити в дітей смерть домашньої тварини.

Потенційно це також може привести до проблем з психічним здоров'ям, пише "Новое время".

Дослідники з Массачусетської лікарні (MGH) загального профілю виявили, що сильна емоційна прив'язаність дітей до домашніх тварин може привести до серйозного психологічного стресу, який служить індикатором депресії у дітей та підлітків протягом трьох і більше років після втрати улюбленого вихованця.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Школа починається: як мотивувати дитину відвідувати уроки

"Однією з перших серйозних втрат, з якими зіткнеться дитина, швидше за все, стане смерть домашньої тварини, і удар може бути травмуючим, особливо коли ця тварина відчуває себе членом сім'ї. Ми виявили, що цей досвід смерті домашніх тварин часто пов'язаний із загостренням симптомів психічного здоров'я у дітей, і що батьки і лікарі повинні розпізнавати і серйозно ставитися до цих симптомів, а не просто відмахуватися від них", — каже Кетрін Кроуфорд, провідний автор дослідження.

За її словами, зв'язки, які діти формують з тваринами, можуть нагадувати безпечні людські відносини з точки зору забезпечення прихильності, захисту і заспокоєння. Більш того, діти часто звертаються до домашніх тварин, щоб утішитися і висловити свої страхи і емоційні переживання. Хоча підвищені співчуття, адекватна самооцінка і соціальна компетентність, які формуються в цьому випадку, явно корисні, зворотна сторона — це вплив на дітей смерті домашньої тварини.

"Ми помітили, що зв'язок між смертю вихованця і симптомами психопатології в дитинстві має місце незалежно від соціально-економічного статусу дитини або труднощів, які він вже пережив у своїй юного життя", — зазначає Ерін Данн, доктор медичних наук, магістр охорони здоров'я, з Центру геномної медицини і Департаменту психіатрії MGH.

Науковці також дізналися, що зв'язок між смертю домашньої тварини і посиленням психопатології були більш виражені у хлопчиків, ніж у дівчаток — відкриття, яке здивувало їх в світлі попередніх досліджень — і що сила зв'язку не залежала від того, в якому віці дитина зіткнувся зі смертю, скільки разів і як давно це відбувалося. За словами Данна, це останнє відкриття говорить про "міцність зв'язку з домашніми тваринами, яка формується в дуже ранньому віці, і про те, як він може впливати на дітей протягом усього їх розвитку".

Дослідження MGH підкреслило важливість того, щоб батьки, опікуни та педіатри усвідомлювали і серйозно ставилися до короткострокових і довгострокових психологічних реакцій дітей на смерть домашньої тварини — реакцій, які можуть імітувати реакцію дитини на втрату інших важливих членів сім'ї.

"Дорослим необхідно звернути увагу на ці почуття. Вони можуть бути ознаками складного горя, і наявність когось, з ким можна поговорити, може бути надзвичайно корисним для дитини, яка сумує", — говорить Кроуфорд.

Діти набагато вразливіші до стресу і смутку, ніж дорослі, тому їм також важко впоратись з тривогою. Батькам важливо вміти підтримати малят та допомогти зрозуміти ситуацію, яка викликала переживання. Щоб зменшити тривожність дітей варто дотримуватись всього чотирьох кроків.

Зараз ви читаєте новину «Науковці розповіли про вплив смерті домашнього улюбленця на дітей». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути