понеділок, 05 квітня 2021 14:53

Дитині не треба відмовляти в бажанні допомогти

Дитині не треба відмовляти в бажанні допомогти
Частою помилкою батьків є те, що вони відмовляють дітям, які хочуть допомогти. Фото: pixabay

Якщо батьки в дитинстві дозволятимуть дітям допомагати іншим, то ця звичка збережеться і в дорослому віці.

Психологиня Гаррієт Рейнольд дослідила, як діти від 1,5 до 2,5 років мають взаємодіяти з батьками, що займалися хатніми справами, пише 4mamas.

Під час експерименту батьки робили все повільно, допомагаючи дитині їм "асистувати", але не просили цього. 80 дітей добровільно захотіли допомагати. Це була їхня ініціатива, батьки повинні лише заохочувати та не заважати.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Що робити батькам, якщо дитина боїться тварин

Водночас винагорода за роботу, як-от переглянути мультик, зменшує подальшу допомогу. Лише 53% дітей, які отримували винагороду, і надалі допомагають дорослим, у порівнянні з 89% дітей, яких не заохочували. Причиною цього є внутрішня, а не зовнішня мотивація допомагати. Діти допомагають, бо хочуть бути корисними, не отримуючи за це нічого натомість. Винагорода вбиває внутрішню мотивацію.

Частою помилкою батьків є те, що вони відмовляють дітям, які хочуть допомогти. Ще вони часто дратуються, коли малюк робить щось "не так". Це сигнал йому про те, що він не здатний на допомогу.

Тому треба змінити поведінку, а саме: усвідомити, що повсякденні хатні справи — не тільки обов'язок дорослих. Батьки повинні частково відмовитися від контролю, що і як робити вдома. Також треба зрозуміти, що спроби дитини допомогти, є щирими. Не варто вимагати щось у дитини та не стимулювати подарунками. Слід зрозуміти, що допомога сприяє розвитку дитини. Вона таким чином набуває цінні навички та почуття самоповаги, оскільки її повноваження у родині розширюються. Треба також підтримувати ініціативу дитини.

Іноді батьки замість того, щоб допомогти дитині зробити її завдання, роблять все самі. Ця помилка є загрозою для самостійності та відповідальності дитини в майбутньому.

Зараз ви читаєте новину «Дитині не треба відмовляти в бажанні допомогти». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути