четвер, 30 травня 2024 14:37

Фраза, яку ніколи не можна говорити дитині

Фраза, яку ніколи не можна говорити дитині
Назвали найшкідливіший прийом багатьох батьків у вихованні дітей Фото: pinterest

Часто батьки вдаються до шкідливих прийомів у вихованні дитини, які здатні зруйнувати взаємодію з дитиною.

Є один типовий прийом, який застосовують багато батьків. При цьому не усвідомлюють його шкідливість, пише Huffpost.

Йдеться про ситуацію, коли маленька дитина захопилася іграми на дитячому майданчику, на пляжі чи в іншому цікавому місці, а вам вже час йти, каже дитячий терапевт Діна Марголін."

"В такій ситуації батьки часто роблять одну помилку - вдаються до провокації: дитині, яка все ніяк не награється, говорять "Я йду. Прощавай!" і справді починають іти геть. Зрештою, коли малюк помічає, що мати чи батько вже відійшли на певну відстань, він стрімголов біжить доганяти, боячись бути покинутим", - каже експертка.

Цей підхід працює з маленькими дітьми, які більше бояться залишитися без догляду батьків, і які ще не навчилися читати блеф. І саме на маленьких дітей він справляє найбільш руйнівний вплив.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Вічне "немає грошей": які фрази прирікають дитину на бідність

Як би не було спокусливо повернутися до дитини спиною та зробити вигляд, що ви її залишаєте напризволяще, експерт рекомендує цього не робити. Стратегія "працює", тому що дитині справді стає страшно, і тому це дає очікувану реакцію: дитина реагує та біжить до батьків.

Коли ви "надсилаєте повідомлення" дитині, що можете покинути її у разі непослуху, це може підірвати віру вашої дитини в те, що батьки справді нею дорожать. Це підриває саму основу стосунків між батьками та дитиною.

Для дитини важливо вірити, що за будь-яких обставин вона може розраховувати на допомогу батьків. Забравши у дитини цю віру, батьки показують, що їхня любов і піклування є досить умовними. Своєю чергою це призводить до низької самооцінки дитини та формує у неї шаблон поведінки "слухняність заради любові", який може стати проблемою в дорослому житті.

Момент зустрічі з дитиною має бути наповнений такою радістю, наче ви давно не бачилися.

І не важливо, повернулися ви з магазину/з роботи, чи прийшли забирати своє дитя з дитячого садка. Підлітку теж потрібні ці хвилини: обіймайте, цілуйте, говоріть щось миле й ласкаве. Показуйте, що дуже раді його бачити.

Є правило трьох хвилин. Фахівці вважають, що перші кілька хвилин після розлуки, навіть невеликої, виявляються важливішими за цілий день - і емоційно, і інформативно.

Зараз ви читаєте новину «Фраза, яку ніколи не можна говорити дитині». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути