четвер, 03 грудня 2015 18:08

Зірки побачили Київ очима людей у візках
26

Фото: Прес-служба

2 грудня, з нагоди Міжнародного дня людей з інвалідністю, в Києві Соломія Вітвіцька, Дмитро Комаров, Анатолій Анатоліч, Ольга Навроцька, Світлана Тарабарова, гурт "Авіатор", Сергій Кузін, Саша Кольцова, Іванна Слабошпицька, DJ Цар (Андрій Цар) узяли участь в акції "Зірки за безбар'єрність міст". Вони висловили свою підтримку всім маломобільним громадянам, які стикаються з труднощами при пересуванні по столиці України. Соціальний експеримент з подолання перешкод на інвалідних візках розпочався на Софіївській площі та закінчився у парку ім. Шевченка. Зірки супроводжували маломобільних людей за маршрутом, а Анатоліч, Сергій Кузін, Тарабарова, "Авіатори" та Саша Кольцова самі сідали у візки, щоб відчути, наскільки важко пересуватися людям з особливими потребами. Акцію "Зірки за безбар'єрність міст" організували журнал VIVA, телеканал 1+1 та громадська організація Підмога.info.

Тепер усі зірки закликають українців підписати петицію на сайті Київської міської ради про створення умов для комфортного життя маломобільних людей і звертаються до громад інших міст з пропозицією ініціювати аналогічні звернення до місцевих рад. Підписати петицію можна тут https://petition.kievcity.gov.ua/petition/?pid=517. Вже зібрано близько 7000 підписів з необхідних 10000, отже, потрібно ще 3000 підписів.

"Коли я на візку спробував заїхати в метро, то виявилось, що одному туди справді не заїхати, потрібна допомога не одної, а навіть двох людей! Насправді, для маломобільних людей вихід на вулиці Києва - це справжня трагедія. Я колись дивувався, що тут із дитячим візочком важко заїхати, а тепер розумію, що це набагато простіше, ніж пересуватись на візку. Влітку я спостерігав за життям людей з інвалідністю у США: вони почувають себе цілком комфортно, в них найкращі місця на концертах, парковках. А у нас із паркуванням для маломобільних людей проблеми є завжди, і я часто бачу, як на місцях, де мають стояти транспорт людей з інвалідністю, спокійно паркуються інші машини. Особисто в мене це викликає обурення, і я ніколи не мовчу в таких ситуаціях", - поділився Анатолій Анатоліч.

Допомагати людям з обмеженими можливостями закликав ведучий програми "Світ навиворіт" Дмитро Комаров. Він усю акцію супроводжував Уляну Пчьолкіну - спортсменку, чемпіонку світу з карате, яка переконана, що люди з інвалідністю мають такі ж права, як і всі інші люди. Дівчина вже понад 10 років пересувається у візку.

"Сьогодні я зрозумів, що коли, наприклад, у вихідний день комусь захочеться прогулятися по Хрещатику на візку, то буде просто жах! От на вулиці Богдана Хмельницького бруківка, але ж має бути спеціальна доріжка для маломобільних людей. Я в таких випадках завжди наводжу приклад Мексики, адже це її називають країною третього світу, але там все зручно пристосовано, на всіх дорогах: є з'їзди, парковки для людей у візках. Ситуацію в нашій країні безперечно треба змінювати, і такі акції допоможуть усе змінити!" - зауважив телеведучий Дмитро Комаров.

Про соціальний експеримент та труднощі пересування по вулицях столиці висловилась також ведуча новин ТСН Соломія Вітвіцька, яка місяць тому взяла участь у першій акції "Один день на візку".

"Після минулої акції у нас відбулись зрушення, ми спільно з громадською організацією "Підмога.інфо" подали петицію до Київради й нині активно збираємо підписи щодо ухвалення закону про реконструкцію архітектурних об'єктів, щоб зробити їх зручними для маломобільних людей. Ми почнемо з Києва, але хочеться, щоб у всій Україні змінювалася ситуація. Нам треба зібрати 10 000 підписів, не вистачає близько 3000. Всіх закликаю підписати її та справді почати змінювати наше майбутнє! Я сподіваюсь, що незабаром в Україні почнуть з'являтись пандуси, ліфти, з'їзди, доріжки та багато іншого. Та головне – люди, залишайтеся людьми, виявляйте толерантність та повагу до всіх, і ми переможемо", - підсумувала ведуча 1+1 Соломія Вітвіцька.

Акція отримала дистанційну підтримку від гуртів "Друга ріка", Mad Heads, Pianoboy та ТНМК, які через щільний графік не зможуть узяти участь в акції, але підтримають учасників за допомогою відео-звернення.

Також канал 1+1 та журнал "Viva" за підтримки громадської організації "Підмога.інфо" почали в соціальній мережі Facebook флешмоб, який закликає київську владу змінити інфраструктуру столиці та зробити її зручною для всіх категорій населення. За умовами флешмобу, треба сфотографуватися з табличкою із написом про проблеми маломобільності та викласти вото на особистій сторінці з хештегом #vivaпереможці1plus1 і закликом "В моєму місті мають бути створені умови для людей в інвалідних візках". Організатори закликають усіх небайдужих долучатись!

Збираємо 10 000 підписів заради маломобільних людей. Став свій підпис!

Петицію розміщено на сайті Київської міської ради:

https://petition.kievcity.gov.ua/petition/?pid=517

Зараз ви читаєте новину «Зірки побачили Київ очима людей у візках». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 5298
Голосування Хто з українських зірок найчастіше оголюється на пікантних фото в соцмережах?
  • Настя Каменських
  • Софія Стужук
  • Леся Нікітюк
  • Анна Трінчер
  • Даша Астаф'єва
  • Злата Огнєвіч
  • Ваш варіант (напишіть у коментарях)
Переглянути